Design Museum

Den Bosch krijgt sneakertentoonstelling: 'Dit is ook kunst'

03 mei 2022 11:58 Aangepast: 06 mei 2022 16:20
Beeld © EditieNL

Bij een expositie denk je al gauw aan schilderijen, beelden of eeuwenoude voorwerpen. Maar de nieuwste tentoonstelling van het Design Museum in Den Bosch is van een heel ander kaliber: hier vind je alleen maar sneakers. Maar kunnen we gympen ook daadwerkelijk onder de categorie kunst scharen?

Sneakers zijn veel meer dan alleen comfortabel schoeisel, vindt Bao Yao Fei, curator van het Design Museum. "De sneaker is belangrijk en maatschappelijk relevant. Het is hét designobject van de 21ste eeuw. De schoen is een weerspiegeling van de technologische innovatie, van de culturele identiteit, van verschillende subculturen, van mensen die uniek willen zijn en zelfs van steden", zegt hij tegen EditieNL.

"Het is een voorbeeld van de veranderende wereld", gaat hij verder. "Dit alles kan samenkomen in een schoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijn beroofd van enorme sneakercollectie: 'Sommige zijn uniek op de wereld'

De tentoonstelling Sneakers Unboxed is een samenwerking met het Design Museum in Londen en richt zich op de ontwerpers en mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Je kunt er van 3 mei tot en met 2 oktober ontdekken wat de meest verhandelde schoen ooit is, welke hardloopschoenen records hebben gebroken en hoe een robot sneakers breit.

Functionele kunst

Fei vindt dat sneakers zeker in een designmuseum thuishoren. "Design is een stuk kunst waarbij het niet alleen draait om schoonheid, maar dat ook is bedoeld om problemen op te lossen. Het is dus eigenlijk functionele kunst. Sneakers vallen daaronder en zijn dus design. Door de manier waarop bepaalde ontwerpers ermee aan de slag gaan zijn sommige sneakers ware kunstwerken."

Dat zijn precies de exemplaren die je in het museum kunt vinden. "Ze zijn niet per se heel draagbaar, maar er zit een heel gedachtegoed achter. Dat kan bijvoorbeeld duurzaamheid zijn, maar ook op schoonheid wordt gelet. We hebben meer dan 400 exemplaren liggen."

Wat is kunst?

Ook kunstenaar Iris Frederix vindt dat we sneakers best als kunst mogen beschouwen. "Wat wel en niet onder kunst valt is een grijs gebied. Maar als ik voor mezelf spreek: abstracte en conceptuele kunst vind ik niet zo interessant. Kunst moet voor mij echt inspirerend zijn. Dat is dan voor mij eerder een mooie sneaker dan een lelijk schilderij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stewardess op sneakers? 'Outfits steeds comfortabeler'

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een indrukwekkende filmposter. "Dat hoeft niet per se als kunstwerk te zijn bedoeld, maar wordt dat wel omdat er veel aandacht aan is besteed en de poster zo ontzettend mooi is. Dat geldt dus ook voor sneakers. Het inspireert mensen."

Aandacht voor ontwerper

Het voordeel van zo'n sneakertentoonstelling is dat het ook jonge mensen zal trekken, denkt Frederix. "Het is goed dat mensen zich bewust worden van het feit dat er creatieve breinen zitten achter alles wat is gemaakt. Er wordt heel veel tijd, aandacht en liefde in de ontwerpen gestopt. Als iets mooi is, moet degene die het heeft ontworpen worden gewaardeerd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore