Ga naar de inhoud
Universiteit Utrecht

3D-geprint rif moet schelpdieren in Waddenzee helpen overleven

schelpdierriffen bij de Waddenzee Beeld © NOIZ

Het gaat slecht met mossels en oesters in de Waddenzee. Er zijn namelijk te weinig schelpdierriffen waar ze veilig kunnen groeien. En dat is ook slecht voor andere kleine zeedieren als krabben en algen. Daarom beginnen onderzoekers van de Universiteit Utrecht met een project om biologisch afbreekbare riffen te maken met een 3D printer.

Mossels en oesters zijn zogeheten biobouwers. Dat betekent dat zij hun eigen landschap zo geschikt mogelijk maken om in te leven. Mosselen klampen zich vast aan een rif en zorgen zo dat het rif groeit. Als de dieren jong zijn leven ze nog in het water maar als ze ouder worden gaan ze op zoek naar zo'n rif om aan mee te bouwen. Omdat er onvoldoende riffen zijn, moeten ze alleen op een zandplaat overleven. "Daar zijn ze een feestmaal voor krabben of worden ze weggespoeld door de golven. Ze hebben dus een duwtje in de rug nodig", vertelt onderzoeker Tjisse van der Heide.

'Nederland
Lees ook:
'Nederland moet koploper worden op gebied van diervrije proeven'

Dat de schelpdieren worden geholpen is niet alleen in het belang van de dieren zelf, maar goed voor het hele ecosysteem van de Waddenzee. "Zij vormen eigenlijk de koraalriffen van de zee. Daarmee zijn ze het thuis van allerlei andere dieren als algen, krabben en vissen bij hoog water. Bij laag water zitten er veel vogels op die riffen die de kleine zeediertjes eten die tussen de oesters en mossels leven", legt Van der Heide uit aan EditieNL.

Uittesten 

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee het project Bouwen met biobouwers beginnen. Op basis van biologisch afbreekbaar plastic willen ze mosselbanken maken met een 3D printer.

"De jonge mossels en oesters kunnen zich daar dan thuis voelen, er gaan wonen en het rif zelf in stand houden. Na ongeveer twee jaar functioneert de 3D-geprinte mosselbank niet meer en hebben de dieren zelf een rif gevormd. Binnen ongeveer vijf jaar is het geprinte rif dan helemaal afgebroken."

Bij eerdere projecten hebben de onderzoekers al gezien dat het kan werken, maar er zijn verbeteringen nodig op het gebied van structuur en afbreekbaarheid. "We gaan verschillende soorten biologisch plastic testen. Daarna kunnen we zien wat het beste werkt", zegt Van der Heide. Hij verwacht de komende jaren daarop een antwoord te kunnen vinden.