Eid Al Fitr

Moslims niet blij met naam Suikerfeest: 'Draait niet om zoetigheid'

02 mei 2022 16:39 Aangepast: 02 mei 2022 16:45
Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid Beeld © EditieNL

Na een maand vasten is het Suikerfeest begonnen. Toch noemen moslims het feest zelf liever niet zo. De naam die we in Nederland gebruiken, schiet tekort, vinden zij. "Het dekt de lading niet. Suiker is maar een klein onderdeel."

Oorspronkelijk is de naam van het feest Eid Al Fitr. "Dit betekent het feest van het verbreken van het vasten", vertelt Thijl Sunier, hoogleraar Islam in Europese samenlevingen aan de VU.

Het woord Suikerfeest stamt af van het Turks. "In Turkije werd het altijd Şeker Bayramı genoemd. Dat betekent letterlijk Suikerfeest. In Nederland wonen veel Turkse moslims en daardoor zijn we het hier ook zo gaan noemen."

Verandering

In Turkije is de naam Ramazan Bayramı – dat betekent Ramadanfeest – inmiddels gangbaar geworden. In sommige andere landen heet het feest nog altijd Eid Al Fitr. "De islamistische wereld gebruikt de naam Suikerfeest niet. Het dekt de lading niet", vertelt Muhsin Köktas, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meedoen aan de ramadan blijkt erg gezond: 'Positief voor het hele lichaam'

Het feest draait volgens hem niet om suiker, maar om het ramadangevoel. "We houden ons bezig met bezinning, solidariteit en zelfevaluatie. We denken aan hoe het is om de hele dag niks te kunnen eten. We geven tijdens de ramadan ook veel donaties."

Saamhorigheid en samenzijn

Hoe zo'n dag eruitziet? "We bidden gezamenlijk en feliciteren elkaar. We gaan op bezoek bij familie en zieke mensen. Dat gevoel van saamhorigheid en samenzijn is het belangrijkst. Suiker hoort daar helemaal niet bij. Natuurlijk is er baklava, maar dat is alleen het toetje. En dat heeft eigenlijk niets met de ramadan te maken, want dat eten we het hele jaar. Suiker is maar een klein onderdeel."

Ook Abdelhamid Bouzzit van Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden vindt het woord niet meer van nu. "Ik gebruik het al jaren niet meer. We eten niet de hele dag suiker. In de ochtend ga je naar de moskee voor het gebed en daarna kom je samen met familie voor een uitgebreid ontbijt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paasontbijt en ramadan kunnen prima samen

"Natuurlijk wordt er veel gegeten, maar dat is lang niet alleen maar suiker", gaat Bouzzit verder. "Als lunch eten Marokkaanse moslims couscous met melk en pompoen. En in de avond staat er een feestmaaltijd met vlees op tafel. Er zijn veel moslims die heel bewust en gezond leven en juist zo min mogelijk suiker eten."

Zoetigheid

Hoogleraar Sunier begrijpt goed dat moslims de naam liever anders zien. "De nadruk wordt te veel op het eten gelegd. Maar ik weet niet of we in Nederland snel de naam zullen vervangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore