Onderzoek Zembla

Stankoverlast in Brabant na jaren nog niet opgelost: 'Chronisch hoesten'

02 mei 2022 13:04
Hans de Groot Beeld © EditieNL

In het Brabantse Deurne moeten mensen met een dichtgeknepen neus hun tuin in. Daar hangt namelijk een akelige geur van varkens en kippen in de lucht. Ondanks de wet Geurhinder en Veehouderij - die in 2007 in is gegaan - is het er niet beter op geworden, blijkt uit onderzoek. Zo zijn er in Nederland nog veel meer plekken waar mensen in de stank van vee leven. En dat kan slecht zijn voor de gezondheid.

Onderzoeksprogramma Zembla deed onderzoek naar stankoverlast en de werking van de wet Geurhinder en Veehouderij in Deurne. Daaruit blijkt dat de wet de bewoners nauwelijks beschermt tegen geurhinder.

Chronische irritatie

De stank beïnvloedt het leven van Hans de Groot. Hij woont op 150 meter afstand van een varkensstal in het Brabantse Escharen. "Varkensmest stinkt ontzettend. Als de wind de andere kant op staat hebben we er minder last van, maar je houdt er altijd rekening mee", vertelt De Groot. "We kijken iedere dag hoe de wind staat en op basis daarvan bepalen we of we bijvoorbeeld de was buiten kunnen ophangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Rechtszaak om varkensstank kan overheidsbeleid op z'n kop zetten

Volgens hem wordt er te makkelijk gedaan over de stank, terwijl de gevolgen voor hem groot zijn. "De boer heeft een installatie die 85 procent van de geur zou moeten beperken, maar het werkt veel minder goed." Daar komt bij dat hij last heeft van gezondheidsklachten als hoesten en stress. "Misschien wil de boer meer varkens. Dan wordt de stank nog erger. En ik hoest altijd in de winter omdat ik een chronische infectie heb aan mijn luchtwegen."

Stressvol

Hoe groot de gevolgen zijn van stankoverlast hangt van twee dingen af, legt geur- en smaakdeskundige Bob Cramwinkel uit aan EditieNL. "Ten eerste ligt het eraan hoeveel van die geurstoffen in de lucht verdwijnen. Bij paarden komen bijvoorbeeld minder vluchtige stoffen vrij omdat ze veel vezels eten, die verdwijnen dan niet of minder in de lucht. Ten tweede is de associatie die je maakt bij de geur heel belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brabants Burgerplatform vecht met app tegen stankoverlast

Dat we bloemen lekker vinden ruiken en een varkensstal niet, heeft vooral te maken met onze opvatting van geur. "Als je bijvoorbeeld net een nieuwe varkensstal begint dan vind je de geur minder erg, omdat je denkt aan je trots. Dus psychologie speelt hierbij een grote rol", vertelt Cramwinkel. Maar op het moment dat je constant geïrriteerd bent door een geur zonder er zelf op een positieve manier bij betrokken te zijn, kan het stressvol zijn. "En stress is slecht voor je bloeddruk en kan hart- en vaatziekten veroorzaken."

Wet aanpassen

Andere gezondheidsrisico's liggen ook op de loer. Als er bijvoorbeeld veel mensen met longaandoeningen wonen in de omgeving, kan het zo zijn dat er niet alleen een akelige geur maar ook schadelijke stoffen vrijkomen. "Dat moet daarom altijd goed onderzocht worden."

In 2016 en 2019 zijn de staatssecretarissen Dijksma en Van Veldhoven al geadviseerd om de wet aan te passen, maar daar is niks van gekomen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen zegt nu nog eens naar de wet te kijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore