Ga naar de inhoud
Drukte op Schiphol

Geen vliegschaamte te bekennen: 'Tijd van coronacrisis inhalen'

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Toen er tijdens de coronacrisis niet gereisd kon worden, hádden we natuurlijk tot inkeer kunnen komen en korte metten kunnen maken met de vervuilende vliegreizen. Maar de drukte op Schiphol liegt er niet om: de Nederlander reist weer zonder gêne via het luchtruim. Nieuwe cijfers van I&O Research laten zelfs zien dat de vliegschaamte is afgenomen.

In 2019 zei 18 procent van de Nederlanders zich te schamen voor zijn het pakken van het vliegtuig. Drie jaar later is dat afgenomen naar 15 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van I&O Research

Tijd inhalen

Reisjournalist Sabine de Witte begrijpt wel dat mensen weer volop het vliegtuig pakken. "Je hebt voor je gevoel twee jaar in te halen", zegt ze tegen EditieNL. "Dat hele saamhorige van de coronatijd is nu wel een beetje verdwenen. Mensen eigenen zich het recht op vakantie toe."

'Dit
Lees ook:
'Dit is nog maar de meivakantie'; piekdrukte Schiphol houdt aan

Daar komt bij dat de alternatieven vaak niet goedkoper zijn. "De trein is niet te betalen", zegt De Witte, die dan ook denkt dat ons vakantiegedrag op korte termijn moeilijk te veranderen is. "We zijn nu eenmaal een reisgraag volk. En wat dacht je van die stem in je achterhoofd die zegt: stel je voor dat het straks niet meer kan."

Vliegschuld

Moeten we het überhaupt vliegschaamte noemen? Organisatiepsycholoog Aukje Nauta denkt van niet. "Er gaat er in de praktijk eigenlijk weinig schaamte mee gepaard. Schaamte is feitelijk vooral bij dat je je slecht voelt over jezelf, zoals dat je te dik of te dun bent, of dat je gebit slecht is."

Schaamte heeft vaak te maken met normen. "Als je daar niet aan voldoet schaam je je. Daar zou blij vliegen sprake van zijn als iedereen vliegen slecht vindt. Maar het is nog niet de norm om niet te vliegen."

"Je zou beter kunnen spreken van een vliegschuld", denkt Nauta. "Die kun je makkelijker afkopen. Door bomen bij te planten bijvoorbeeld. Het woord schuld past meer bij het gevoel dat we erbij hebben."

Minister:
Lees ook:
Minister: 'Problemen Schiphol niet zomaar op te lossen'