Ga naar de inhoud
Onderzoek ING

Spaarpot verleden tijd? Kinderen hebben al vroeg bankrekening

Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

De spaarpot lijkt verleden tijd geworden. Kinderen hebben namelijk op een steeds jongere leeftijd hun eigen betaalrekening, onder andere voor zakgeld. Sommige kinderen hebben ook al hun eigen betaalpas. Dat blijkt uit een onderzoek van de ING. Maar dat kan ervoor zorgen dat kinderen minder goed leren omgaan met geld.

Uit het onderzoek blijkt dat 68 procent van de kinderen tussen de vier en zeven jaar een eigen bankrekening heeft. Zes procent daarvan heeft ook een eigen betaalpas. Gek is dat niet, denkt Joyce Donat van de consumentenbond. "Banken zijn er altijd vroeg bij. Dat is gewoon hun marketingstrategie", zegt ze tegen EditieNL.

Verantwoordelijkheid

Omdat mensen niet snel overstappen van bank, is het ook geen probleem om al vroeg een bankrekening te openen. "Ook al zijn mensen ontevreden over hun bank, vinden ze de overstap naar een andere bank te groot. Je kunt bijvoorbeeld je rekeningnummer niet meenemen dus dat maakt de drempel weer hoger."

Maar een belangrijk nadeel is dat kinderen hierdoor misschien minder goed leren omgaan met geld. "Een bankrekening is heel abstract. Het is lastig om de waarde van geld te leren als alles op een schermpje staat."

Banken
Lees ook:
Banken strijden om je kind: jong binnen is vaak klant voor het leven

Christian Meijer van het online platform Wijzer in geldzaken vindt dan ook dat kinderen onder de tien eigenlijk nog geen bankrekening moeten hebben. "Ik denk dat je niet te jong moet beginnen met bankieren. Zeker als er een betaalpas bij komt kijken. Dat vergt veel verantwoordelijkheid."

Onvermijdelijk

Toch is de digitalisering onvermijdelijk en dat zorgt ervoor dat kinderen vroeg of laat toch moeten leren omgaan met een digitale rekening en bankpas, weet Meijer. "Ze zien natuurlijk ook dat hun ouders nooit contant betalen. Je moet dus creatievere manieren verzinnen om ze te betrekken bij bankzaken."

Bijvoorbeeld je kind uitleggen wat er gebeurt met je bankrekening als je met een pinpas betaalt, kan al helpen.