Beter Eten festival

Festival om gezond eten te promoten: 'Haal koekjes dan ook uit de schappen'

29 april 2022 15:28 Aangepast: 02 mei 2022 08:44
Beter Eten festival in Vijfhuizen Beeld © EditieNL

Geen festival met harde muziek, dansende mensen en alcohol, maar met yoga en proeverijen van gezond en duurzaam eten. Albert Heijn organiseert vandaag en morgen het Beter Eten festival om gezond eten toegankelijker te maken. Maar ondertussen liggen er ook nog genoeg ongezonde producten in de schappen voor het grijpen. "Als ze echt lef hebben, halen ze ook die dingen uit de winkel."

Marit van Egmond, CEO van de Albert Heijn. Marit van Egmond, CEO van de Albert Heijn.

De supermarktketen maakt geen radiospotje of poster om te laten weten dat je bij hun terecht kunt voor gezond eten, maar organiseert een festival. "We willen beter eten laagdrempelig aanbieden. Op deze manier kan iedereen het echt zien, proeven en ervaren", vertelt Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn. "Eten en drinken spelen een essentiële rol in de weg naar een gezonde en duurzame samenleving. Er moeten nog veel stappen gezet worden, maar zo dragen we daar wel aan bij."

Van duur naar duurzaam

Het is een goede stunt voor meer aandacht en om 'duurzaam en gezond' aan hun naam te verbinden, vindt neuro-marketingexpert Tim Zuidgeest. Hij merkt dat de supermarkt inspeelt op de behoefte van de consument. "Zij brengen natuurlijk het geld in het laatje en het is blijkbaar opgevallen dat de supermarktbezoekers bewuster willen eten", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De supermarkt als foodcoach: 'Spannend wat er met je gegevens gebeurt'

Dat de consumenten gezonder en duurzamer willen eten, is in het voordeel van de supermarkt, legt Zuidgeest uit. "Voorheen wilden mensen vooral naar de goedkoopste supermarkt, maar de Albert Heijn is altijd een van de duurdere geweest. Nu vinden mensen duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker en kan de keten zich daarop focussen."

Lef

Focussen op beter eten, maar tegelijkertijd wel ongezonde producten blijven verkopen voelt tegenstrijdig. "Als ze echt lef hebben, halen ze ook gewoon alle koeken, snoepjes en andere ongezonde dingen uit de schappen, maar dat zal niet gebeuren denk ik", zegt de neuro-marketingexpert. "Dan haal je ook gelijk een kwart van je omzet weg."

Ook CEO Van Egmond ziet niet snel allerlei ongezonde producten uit de supermarkt verdwijnen. "We hebben voor ieder wat wils. Dat is ook belangrijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore