Er moeten op korte termijn betere maatregelen genomen worden rondom het gebruik van drones. Daarvoor pleit vakbond FNV namens het bewakingspersoneel van gevangenissen. Zij maken zich zorgen over drones die drugs, wapens en telefoons naar binnen smokkelen. "Met een beetje drone kun je wel een halve kilo aan voorwerpen dragen."
Uit onderzoek van FNV blijkt dat er onder het gevangenispersoneel een gevoel van onveiligheid heerst. Hoewel er al wel wordt geëxperimenteerd met maatregelen, is er nog geen goede oplossing gevonden. "Er worden wel proeven gedaan, maar er wordt niet doorgepakt", zegt Yntse Koenen van FNV tegen EditieNL. De vakbond roept het ministerie van Justitie en Veiligheid op om snel actie te ondernemen.
Drones
Volgens Koenen wordt er steeds vaker gesmokkeld met drones. "We zien dit binnen een breder kader van de zware incidenten die plaatsvinden in gevangenissen. We roepen al een tijd dat de maatschappij aan het verharden is. De criminaliteit verhardt ook. Incidenten worden gewelddadiger, ook binnen de muren van de gevangenis."
Dronesmokkel
De afgelopen tijd zijn er al verschillende ladingen onderschept. Zo hebben twee drones vorig jaar onder andere drugs en telefoons op de luchtplaats van de gevangenis in Westzaan gedropt. Het pakket was gecamoufleerd zodat het moeilijk te vinden was. In Alphen aan den Rijn is begin vorige een leeg pak drinkyoghurt met daarin twee telefoons neergegooid. En bij de gevangenis in Veenhuizen is een drone neergestort met daarin een iPhone, hasj en viagrapillen.
Bron: Dienst Justitiële Inrichtingen
De smokkel van telefoons en drugs vormt het grootste gevaar. "We zien veel incidenten in gevangenissen. Bijvoorbeeld in Zaanstad, waar zelfs drugsfeestjes hebben plaatsgevonden", zegt Koenen. "Ook wapens zijn een groot probleem."
Dronegebruik laagdrempelig
Het gebruik van drones wordt steeds laagdrempeliger, zegt dronedeskundige Wiebe de Jager tegen EditieNL. "Voor 2000 euro heb je een drone die ruim een halfuur kan vliegen en wel een paar kilometer af kan leggen. Je hoeft ook echt geen expert te zijn om zo'n ding te vliegen."

Drones kunnen steeds makkelijker voorwerpen vervoeren, want ze worden net als computers steeds krachtiger. "Met een beetje drone kun je wel een halve kilo dragen."
Moeilijk te onderscheppen
Ondanks dat drones steeds beter te detecteren zijn, is het nog steeds moeilijk om ze te onderscheppen. "Om drones actief te weren kun je verstoringsapparatuur gebruiken. Maar dat moet wel de allerlaatste optie zijn. Zoiets mag je niet zomaar gebruiken. Je weet niet hoe de drone reageert en ook andere apparaten of vliegtuigen kunnen er last van hebben als je het gps-signaal verstoort of een 'jammer' inzet."
EU-richtlijnen
Volgens de laatste Europese richtlijnen moeten alle nieuwe drones vanaf 2024 beschikken over een database met no-flyzones. "Dan kunnen plekken worden uitgesloten. De ongeïnformeerde dronevliegers houd je met zo'n softwarebeperking wel buiten, alleen de kwaadwillenden niet. Die vinden wel een mogelijkheid het te omzeilen."
Reactie Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen laat in een reactie aan EditieNL weten zich maximaal in te spannen om het verspreiden van smokkelwaar tegen te gaan. "Zo is recentelijk een permanent dronedetectiesysteem in gebruik genomen en werken we met mobiele systemen. Ook doen we onderzoek naar de verstoring van drones. We zetten in op uitbreiding en wachten hiervoor de eerste resultaten af."