Ga naar de inhoud
Dynamische energiecontracten

Geld verdienen met je stroomverbruik: 'Ik heb zaterdag winst gemaakt'

Rens Schoorl laat de app van Tibber zien Beeld © EditieNL

Een wasje draaien of je elektrische auto opladen én daarmee geld verdienen. Dat kon afgelopen zaterdag. Althans, voor de mensen met een zogeheten dynamisch energiecontract. Relatief veel wind, veel zon en weinig vraag zorgden voor de gunstige omstandigheden. "Er waren flink negatieve prijzen, dat betekent dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt."

In Nederland bieden vijf bedrijven nu een dynamisch energiecontract aan: EnergyZero, Frank Energie, Nieuwe Stroom, EasyEnergy en Tibber. Die bedrijven helpen je ook met het verbruiken van stroom op de juiste momenten, bijvoorbeeld door je een seintje te geven als de prijs gunstig is. "Het voelt een beetje alsof we samen vechten tegen de grote spelers", zegt Rens Schoorl van Tibber.

Uitvinding
Lees ook:
Uitvinding TU Eindhoven: verwarm je huis met deze batterij met zout

Het bedrijf wordt dit jaar gelanceerd in Nederland. In Zweden, Noorwegen en Duitsland was Tibber al actief. "Onze oprichters komen uit de energie-industrie en vonden het tegenstrijdig dat traditionele spelers vaak een bepaald tarief hanteren met een marge om te verdienen aan het stroomverbruik van klanten. Als energiebedrijven stroom inkopen voor 20 cent, verkopen ze het bijvoorbeeld voor 25 cent", zegt Schoorl tegen EditieNL.

Geld verdienen

Mensen zouden niet alleen minder stroom moeten verbruiken, maar ook op een slimmere manier, vindt Schoorl. Volgens hem wil Tibber mensen daarom juist helpen om te besparen. "Ik denk dat het vooral interessant is dat je kan profiteren van prijsverschillen binnen een dag: je betaalt per uur een ander tarief." De prijzen worden een dag van tevoren al bekend. "Afgelopen zaterdag waren er flink negatieve prijzen, dat betekent dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt. Er was toen relatief veel wind, veel zon en weinig vraag."

Van die negatieve prijzen heeft Han Slootweg, hoogleraar Smart Grids bij de TU Eindhoven, goed geprofiteerd. "Ik heb afgelopen zaterdag geld verdiend door mijn auto in de middag op te laden en de sproeiers aan te zetten." Zelf heeft hij sinds maart een contract bij EasyEnergy. "De klassieke energiecontracten waren op dat moment niet echt interessant vanwege de hoge gasprijzen. Daarom heb ik dit maar eens geprobeerd." 

Keuzemogelijkheden

Slootweg denkt dat dynamische energiecontracten straks ook opgepakt zullen worden door de grote energieleveranciers. "En ik denk ook dat het dan allemaal een stuk automatischer gaat. Bij EasyEnergy kijk ik zelf een dag van tevoren wat de prijzen zijn, maar ik denk dat dat straks niet meer hoeft."

Vattenfall
Lees ook:
Vattenfall verhoogt tussentijds tarieven voor gas en stroom

Toch denkt hij niet dat dynamische energiecontracten de markt zullen overnemen. "Ik denk dat het en-en wordt. Bij hypotheken heb je een vaste rente en een variabele rente. Ik denk dat dat bij de energiemarkt ook zo wordt", zegt hij. "De keuzemogelijkheden worden vergroot, en vaste en variabele prijzen kunnen prima naast elkaar bestaan. Het verschilt per persoon wat je het liefst wil."

Ideaal of niet?

Het klinkt misschien ideaal, zo’n energiecontract waarmee je geld kunt verdienen. Toch moet het aandeel wind- en zonne-energie groter worden om de kans op momenten met negatieve prijzen te vergroten, vertelt Schoorl van Tibber. Bovendien ligt het er maar net aan hoeveel elektrische apparaten je hebt. Zo heeft Slootweg zonnepanelen en een elektrische auto, maar Schoorl woont in een appartement en rijdt niet elektrisch. "Mijn winst zit vooral in het draaien van wasjes en het gebruik van mijn oven."