Ga naar de inhoud
Tegengeluid Instagram en TikTok

'BeReal' strijdt tegen perfecte plaatjes, maar hoe echt is de app zelf?

Trendwatcher Pepping laat de app zien Beeld © EditieNL

Op een willekeurig moment, ongeacht waar je bent en hoe je eruitziet, een foto maken. Dat is het idee achter het sociale medium BeReal, dat korte metten maakt met de (te) gelikte plaatjes op Instagram en TikTok. Maar zijn de foto's op BeReal wel zo echt? "Je kunt het concept omzeilen."

Gebruikers van de app BeReal krijgen elke 24 uur een melding waarin staat dat ze een foto moeten maken – zowel met de selfiecamera als met de camera aan de achterkant van de telefoon. Daar hebben ze twee minuten de tijd voor. Kortom: tijd om je op te maken of om iets anders aan te trekken is er niet.

Strijd tegen perfectie

"Ik denk dat de makers van deze app proberen het antwoord te zijn op de strijd tegen het perfecte plaatje", zegt Thijs Pepping, trendwatcher nieuwe technologie en auteur van het boek Echt Nep. "Ik vind het goed dat er een tegenbeweging is die zich afzet tegen alle nepheid en filters. We willen foto's zonder opsmuk."

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: gebruik social media leidt tot minder levensvreugde bij tieners

Bij BeReal gaat het dus om de echte jij, zonder filters of poespas. Althans, dat is het idee. "Ik vraag me af of de foto's op deze app nou zo echt zijn", zegt Pepping. "Ik zie al veel foto's voorbijkomen van mensen die hun vinger op de lens leggen. Of mensen die hun foto verwijderen – dat is mogelijk, alleen krijgen andere mensen dat wel te zien." 

Hoewel BeReal al sinds 2019 bestaat, vonden de meeste downloads (65 procent) dit jaar plaats. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers is sinds het begin van dit jaar met 315 procent gestegen.

Bron: Apptopia

Bovendien kun je het concept van de app omzeilen door niet meteen op de notificatie te drukken als je ziet dat je een foto moet maken. Dan gaan ook de twee minuten niet van start. Zo kun je als je wilt nog uren wachten met het maken van je foto.

Pepping twijfelt dan ook of deze app echt zoden aan de dijk gaat zetten. "Ik denk niet dat het de wereld gaat veranderen, maar het is fijn dat er signalen zijn dat mensen klaar zijn met de neppe foto's. Ik hoop dat er meer bewustzijn komt en dat het de discussie op gang brengt."

Artsen:
Lees ook:
Artsen: tics blijven zich via TikTok verspreiden

Hij denkt ook niet dat BeReal Instagram en TikTok van de troon zal stoten. "Zeker TikTok niet, die app groeit nog steeds hard. Die doet juist het tegenovergestelde van BeReal en is erg gericht op filters. Daar kun je je juist heel makkelijk als iemand anders voordoen." 

Niet gewend

Volgens Peter Nikken, deskundige kind en media aan het Nederlands Jeugdinstituut, is dat ook precies wat veel jongeren graag willen. "Op Instagram laat je alleen je mooiste foto zien. Jongeren zitten er niet op te wachten dat hun slechtste foto van zichzelf online staat", zegt hij tegen EditieNL.

Toch snapt Nikken het succes van de app wel. "Er staat tijdsdruk op. Dat maakt het spannend. En het speelt in op de fase waarin jongeren zitten: zichzelf willen ontdekken en presenteren. Experimenteren."

Instagram
Lees ook:
Instagram krijgt nog geen iPad-app: 'Doelgroep te klein'

Of het echt voor een grote tegenbeweging gaat zorgen? Nikken betwijfelt het. "Het is weer een app onder aan de lange lijst. Er zijn er al zoveel. Bovendien is Instagram ook gewoon entertainment. BeReal is wat saaier om naar te kijken."