Ga naar de inhoud
'Extreem onduidelijk'

Moet Willem-Alexander meer openheid geven over vermogen?

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Beeld © ANP

2,6 miljoen euro: dat is het vermogen van de Spaanse koning Felipe VI. Hij maakte dat bekend om transparant te zijn naar het volk en zo de positie van het koningshuis te versterken. In Nederland is dat een ander verhaal. Hier weet niemand, behalve de Oranjes zelf, precies hoeveel vermogen ons koningshuis heeft. Zou Willem-Alexander ook meer openheid van zaken moeten geven?

Het Nederlandse koningshuis geeft geen openheid als het gaat om vermogen en uitgaven. Wat wij wel weten is hoeveel geld er ieder jaar uit de staatskas naar Willem-Alexander gaat. "Maar het vermogen is natuurlijk uit veel meer opgebouwd dan alleen dat geld", legt koningshuisdeskundige Justine Marcella uit aan EditieNL. "Tot zijn vermogen behoren bijvoorbeeld ook erfenissen, beleggingen, kunst en stukken grond. Ook weten wij niet precies waar het geld van de Oranjes naartoe gaat."

Vermogen

Wat het koningshuis precies doet met zijn vermogen, is dus niet duidelijk. Maar geschat wordt dat een kwart van het geld gaat naar aandelen, in zowel Europese als Amerikaanse bedrijven. Een tweede kwart zou gaan naar vastgoed. De familie bezit panden in onder meer Wassenaar en Baarn, maar ook in Argentinië. Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben.

Bron: Het Oranjekapitaal

Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben. Maar zeker weten doen we niet", vertelt Paul van Riessen, hoofdredacteur van Quote. "Het is extreem onduidelijk hoeveel geld ze precies bezitten. De Oranjes zijn namelijk goed in het doorschuiven van privébezittingen naar de staat, zodat die de kosten draagt."

Elon
Lees ook:
Elon Musk weer rijkste persoon ter wereld, dit is zijn vermogen

Al sinds de jaren zestig is er een commissie die in kaart brengt hoeveel geld het Nederlandse Koningshuis ongeveer bezit. "Daar beredeneren wij op door." Toen het Amerikaanse tijdschrift Forbes een schatting maakte van het vermogen, reageerde Prins Bernard dat het bedrag hoger is. "En zelf hebben we weleens een reactie van RVD gekregen dat onze inschatting te hoog was. Die hebben we bijgesteld. Zo kwamen we uiteindelijk uit op 1,2 miljard", zegt Van Riessen.

Stevig in het zadel

Koningshuisdeskundige Marcella denkt niet dat het nodig is voor Willem-Alexander om zijn privévermogen te delen met de rest van Nederland. "In Nederland is iedereen volgens de wet gelijk, dus ook de Oranjes. Zij hebben, net als wij, het recht om hun vermogen voor zichzelf te houden."

Contactloze
Lees ook:
Contactloze Koningsdag: cash niet meer nodig op vrijmarkt

Daar komt volgens haar ook bij kijken dat het koningshuis in Spanje 'slechts' veertig jaar oud is, in vergelijking tot onze monarchie die al tweehonderd jaar bestaat. "Onze koning zit veel steviger in het zadel. Daarnaast heeft de Spaanse koning Felipe sowieso meer te bewijzen door de schandalen van zijn vader Juan Carlos."

Begrip

Wel denkt Marcella dat het ten goede zou komen van het imago als het koningshuis transparanter is over zijn uitgaven. "In vergelijking met andere landen betalen wij best veel aan het koningshuis. Als mensen snappen dat daar auto's, personeel en beveiliging van betaald moet worden, is er misschien meer begrip voor."