Ga naar de inhoud
Mogelijk door crossmotoren

Dode en gewonde lammetjes gevonden op dijk in Urk: 'Darmen lagen eruit'

Eén van de gewonde lammetjes Beeld © Dierenambulance Noordoostpolder

Medewerkers van Dierenambulance Noordoostpolder schrokken maandagmiddag van twee foto's die zij binnenkregen. Daarop staan twee gewonde lammetjes op de Zuiderdijk in Urk. Omwonenden vermoeden dat ze zijn aangereden door crossmotoren. "Dit is gewoon dierenmishandeling."

Een van de gewonde lammetjes was al bijna overleden toen de hulp ter plaatse was. "Het was zo zielig", vertelt Ron Groenink van de dierenambulance aan EditieNL. De eigenaar van de schapen had de twee gewonde dieren in zijn auto gelegd. Groenink besloot om toch nog even verder te kijken. "Helemaal aan het einde van dijk vond ik nog een lammetje dat niet meer leefde. Zijn darmen lagen uit zijn lichaam, dus het was mij al pijnlijk duidelijk dat hier meer aan de hand was."

Crossmotoren

Groenink hoorde zowel van de boer als van omwonenden dat mensen in de buurt regelmatig overlast ervaren van jongeren die met crossmotoren over de dijk rijden. "De eigenaar van de lammetjes vertelde me dat die jongeren voorheen in de bebouwde kom of op industrieterreinen reden, maar daar door de politie zijn verjaagd. Ze mochten daar niet meer crossen en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe plek."

Volgens omwonenden gaan de jongeren nu hun gang op de dijk. Deze is met een wildrooster afgesloten voor auto's, maar motoren kunnen er wel overheen.

Hond
Lees ook:
Hond Scott vergiftigd door mensenpoep met THC en cocaïne: 'Gebeurt helaas vaker'

Maar de lammetjes liggen daar ook. Omdat er normaal gesproken alleen voetgangers en af en toe een paar fietsers voorbijkomen, zijn de dieren rust gewend. 's Nachts slapen ze op het asfalt, vertelde de schapenboer aan Groenink. "Ik zou niet weten waarom ze dat doen, want ze hebben genoeg ruimte in het gras. Maar in het donker zie je ze natuurlijk niet of te laat liggen als je zo hard aan het crossen bent. De schapenboer vindt het daarom niet onwaarschijnlijk dat ze zijn aangereden."

Oogje in het zeil

Groenink heeft er een melding van gemaakt bij de politie in Urk. "Zij dachten dat ze het probleem van de crossende jongeren hadden opgelost, maar dat lijkt dus toch niet het geval. Ze gaan voortaan 's avonds surveilleren, dat is een opluchting."

Groenink heeft de foto's van de lammetjes op Facebook geplaatst met de oproep aan getuigen om zich te melden. "Ik kreeg al veel reacties van hoe zielig het is en dat mensen op gaan letten. Een vrouw heeft zelfs gezegd dat haar schoonvader regelmatig langs zal fietsen om een oogje in het zeil te houden."

Zeehondenwachters
Lees ook:
Zeehondenwachters krijgen vaak loos alarm, zo herken je een zeehond in nood

Hoe het nu gaat met de lammetjes? Dat weet Groenink ook niet. "Ik maak me wel zorgen om het lammetje dat zo ernstig gewond was. De schapenboer heeft er twintig minuten over gedaan om de dijk af te rijden. Ik hoop dat het dier het heeft overleefd."