Ga naar de inhoud
Eetbuistoornis

Eetbuien voorspeld door nieuwe app: 'Mensen doen het stiekem'

Obesitascoach Floor van der Steen Beeld © EditieNL

Een groep onderzoekers van de Universiteit Maastricht werkt aan een app voor mensen met een eetbuistoornis. De applicatie zou kunnen inschatten wanneer er een eetbui op de loer ligt, en helpt om niet toe te geven aan de behoefte. "Tijdens een eetbui vergeten mensen alles wat ze tijdens hun behandeling hebben geleerd."

Naar schatting hebben zo'n 180.000 mensen in Nederland een eetbuistoornis, ook wel binge eating disorder genoemd. Toch wordt er weinig over gepraat. "Wel over boulimia en anorexia, maar niet over deze stoornis", zegt obesitascoach Floor van der Steen tegen EditieNL.

De meeste mensen die hier last van hebben, hebben op het moment zelf niet in de gaten dat het om een eetbui gaat. "Ze denken: ik wil even rust in mijn hoofd en alles vergeten. Of, wat je ook veel hoort: ik heb het nu even verdiend."

Regelmaat

Als het een enkele keer gebeurt is er niet meteen sprake van een stoornis. "Dat heeft iedereen misschien weleens", zegt Van der Steen. Het gaat om meerdere keren per week of zelfs per dag, gedurende een langere periode. Ze eten vaak in het geheim, uit schaamte voor de grote hoeveelheden die ze wegwerken.

Rita's
Lees ook:
Rita's kinderen hebben bizarre eetstoornis arfid: 'Elke hap moet je er in sméken'

Zelf heeft Van der Steen ook last van eetbuien gehad. "Ik stal koekjes uit de voorraadkast van mijn moeder. Binnen no time had ik een heel pak leeg. Of een paar repen chocola op. Achteraf was ik natuurlijk misselijk, maar de stopknop was kapot. Ik werd steeds dikker en dikker, en onzekerder. En moe."

Lichamelijke en mentale effecten

Het kan nog veel meer impact hebben, weet de coach. "Je krijgt veel te veel suikers binnen. Dat is slecht voor je spijsvertering en voor je darmen. Sommige mensen vallen flauw. En ook mentaal heeft het veel impact. Je wordt lusteloos en kan zelfs te maken krijgen met depressies.

Applicatie

Voor deze groep mensen zou de app 'Eetbuien de baas' een uitkomst kunnen zijn. "Veel mensen worden voor de stoornis behandeld, maar op het moment dat ze een eetbui krijgen, vergeten ze alles wat ze hebben geleerd. 'Het gebeurde gewoon', zeggen ze dan", zegt Lotte Lemmens, projectleider van de app, tegen EditieNL. "De app moet je waarschuwen voordat je last krijgt van een eetbui en helpt je ertegen te vechten. Bijvoorbeeld door je eraan te herinneren dat je andere dingen met je emoties kunt doen dan ze wegeten."

Instagram
Lees ook:
Instagram informeert gebruikers over eetstoornissen

Het onderzoek dat nodig is om de de app te realiseren is nog in volle gang. Op basis van factoren die een eetbui uitlokken, maken de onderzoekers profielen. "Wanneer mensen hun persoonlijke kenmerken in de app delen, kan het systeem een profiel aanmaken en dus weten wat een eetbui triggert bij die persoon ", vertelt Lemmens. "Dan krijgen ze een seintje op het moment dat ze de controle dreigen te verliezen."

Begin volgend jaar verwacht projectleider Lemmens de app te kunnen testen. Of het dan ook echt gaat werken zoals ze hoopt, dat weet ze nog niet. "Het is natuurlijk wel ons uitgangspunt, maar we moeten het nog even afwachten."