Oranjecomités

Koningsdagactiviteiten onder druk door vrijwilligerstekort: 'Vrijmarkt afgelast'

27 april 2022 10:10
In park Lepelenburg in Utrecht is dit jaar geen vrijmarkt Beeld © EditieNL

Vandaag kleuren de straten in het land oranje en zijn overal kleedjesmarkten, feesten en allerlei andere activiteiten voor jong en oud. Maar het organiseren van die activiteiten wordt steeds moeilijker. Oranjecomités hebben namelijk moeite met het vinden van vrijwilligers die de activiteiten in goede banen kunnen leiden. En zonder vrijwilligers geen koningsdagactiviteiten.

Dat weet Cees van de Vegt, initiatiefnemer van de koningsdagmarkt 'Koningskinderen' in park Lepenburg in Utrecht, als geen ander. Voor de organisatie was het dit jaar niet haalbaar om genoeg vrijwilligers te vinden. "Het was gewoon niet te doen. Op een gegeven moment hebben we maar besloten om de markt niet door te laten gaan. Heel jammer", vertelt Van de Vegt aan EditieNL.

"Toen we vier jaar begonnen hadden we een groep enthousiaste ouders van jonge kinderen. Maar net zoals mijn kinderen zijn ook die van hen ouder geworden en ligt dit niet meer helemaal in hun straatje. Het is nu de beurt aan nieuwe mensen met jonge kinderen, maar de aanmeldingen blijven uit." Van de Vegt hoopt dat mensen de markt dit jaar missen, zodat er een nieuwe lichting komt die het stokje van hem over wil nemen.

Verbinding

Toch heeft de initiatiefnemer er een hard hoofd in. "Jonge ouders hebben het druk. Bovendien denken veel mensen dat het een heel grote organisatie is. Je bent er natuurlijk ook wel de hele dag zoet mee, maar het is goed te doen." Ook denkt hij dat het in grote steden als Utrecht moeilijker is om vrijwilligers te vinden dan in kleinere steden of dorpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Contactloze Koningsdag: cash niet meer nodig op vrijmarkt

"In een stad ben je veel anoniemer waardoor het moeilijk is om mensen zover te krijgen dat ze meehelpen. In een dorp heb je vaak meer verbinding onderling, dus zijn mensen geneigd elkaar te helpen."

Zoektocht

Maar niet overal gaan de activiteiten gebukt onder het vrijwilligerstekort, vertelt de Goudse burgermeester en voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Pieter Verhoeven. "Ieder jaar weer lukt het om honderden activiteiten te organiseren in heel het land. Aan de andere kant kun je altijd extra handjes gebruiken. Dus je komt ergens altijd vrijwilligers tekort."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolken verdelen land op Koningsdag, op deze plekken schijnt de zon

Omdat het op iedere plek in Nederland feest is, vergt het ook voor deze organisatie veel moeite om de gaten in de roosters op te vullen. "Het blijft ieder jaar een zoektocht", zegt Verhoeven. Hij ziet dat voornamelijk ouderen zich opgeven als vrijwilliger. "Zij hebben meer tijd en zin."

Verhoeven is, net zoals veel andere Nederlanders, blij dat Koningsdag eindelijk weer als vanouds gevierd kan worden. Zeker omdat het ondanks de moeilijkheden wel is gelukt om genoeg vrijwilligers te vinden. "Het is en blijft een prachtig feest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore