Ga naar de inhoud
Mondgevoel

Het perfecte stuk chocolade bestaat: 'Structuur bijna net zo belangrijk als smaak'

Dit is volgens onderzoek het perfecte chocolaatje

01:42

Misschien loopt het water je al in de mond bij het denken aan een heerlijk stuk chocola. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam zeggen nu hét perfecte chocolaatje te hebben ontwikkeld. Daarbij gaat het niet om de smaak, maar om het mondgevoel. De textuur van ons eten heeft namelijk veel invloed op hoe lekker we iets vinden.

De onderzoekers hebben de afgelopen maanden allerlei verschillende texturen van chocola getest. Daarbij begonnen ze hun zoektocht naar de perfecte vorm met een S-vormige chocola. "Dat heeft zich doorontwikkeld tot meer complexere vormen", zegt Corentin Coulais, universitair hoofddocent natuurkunde bij de Universiteit van Amsterdam. Die ingewikkeldere vorm chocola breekt wanneer je erin bijt. Ook kun je het horen kraken. "Dat vinden mensen een heel fijn gevoel."

Het doel was om een structuur te ontwikkelen die de mondbeleving verbetert als je het eet. Dat doe je door de vorm van een product aan te passen. "Hoe meer breuken ontstaan bij het kauwen, hoe beter. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een vorm waarbij veel er veel breekt." Met een wiskundig model hebben ze de vorm van de chocola zo ideaal mogelijk geprobeerd te maken.

Interessante textuur

"Uiteindelijk is het een chocolaatje geworden met veel bochten, wendingen en verschillende bijtrichtingen. Dat zorgt voor de prettigste eetervaring."

Zo'n prettige ervaring bij het kauwen kan er ook voor zorgen dat andere soorten eten lekkerder of interessanter worden. "Bijvoorbeeld vleesvervangers. Daar is het belangrijk dat je een interessante textuur creëert, zodat mensen het vlees laten staan. We willen daarom nu gaan kijken welke texturen voor andere voedselsoorten goed werken", legt Coulais uit aan EditieNL. "Zo kan de wetenschap dus helpen om eten nóg fijner te maken."

Rotgevoel

Dat textuur belangrijk is voor de eetervaring, beaamt geur- en smaakonderzoeker Garmt Dijksterhuis. Het is volgens hem per persoon verschillend welke structuren wel en niet prettig gevonden worden, maar er zijn een aantal dingen waar veel mensen gezamenlijk op afknappen. "Slijmerige texturen, zoals een oester of een gladde, glibberige champignon vinden veel mensen naar. Ook melige of taaie texturen worden niet altijd gewaardeerd", zegt Dijksterhuis.  

Eten
Lees ook:
Eten uit 3D-printer voor mensen met slikproblemen: 'Krijgen nu bruine smurrie'

Andere dingen als het vel op gekookte melk of kleine pitjes in bijvoorbeeld vruchten hebben we liever niet ons mond. "De meesten gruwen ervan. En wat nog meer een rotgevoel geeft: haartjes op groenten, zoals asperges die niet goed zijn geschild. Die zien we liever niet op ons bord."

Verslaggever Annemarie Landman proeft vanavond de 'perfecte chocola' van de Amsterdamse universiteit. Kijk om 18.15 naar EditieNL om te zien of het echt lekkerder is dan de 'gewone' chocoladereep.