Bouwsector

Themapark Enschede moet kinderen enthousiast maken voor bouw

21 april 2022 11:58 Aangepast: 22 april 2022 08:34
Initiatiefnemer Anne de Jonge Beeld © EditieNL

Graven met machines, een cursus stoplicht maken en bouwen met prefab-blokken. Het kan deze zomer op vliegveld Twente in themapark 'Wij Bouwen de Toekomst'. Met het park hoopt de bouwsector kinderen te enthousiasmeren om later in de bouw aan de slag te gaan. Jong geleerd oud gedaan?

In het themapark neemt de 'familie Bouwer' kinderen mee in de wereld van de bouw. En dat is volgens de organisatie hard nodig want voor kinderen is de bouw een onzichtbare sector. "In de bouw werken geweldige mensen die de meest fantastische dingen maken", vertelt initiatiefnemer Anne de Jonge van Bouwend Nederland tegen EditieNL. "Ze zorgen bijvoorbeeld dat wij kunnen wonen, dat de kabels voor het internet worden aangelegd en dat we een veilig riool hebben. Alleen het is niet zo zichtbaar achter die bouwhekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen delen fietshelmen uit op scholen: 'Sociale druk is nodig voor verandering'

En dat maakt volgens De Jonge een beroep in de bouw minder aantrekkelijk. "De meeste mensen komen met de bouw in aanraking als er een weg open ligt waardoor ze moeten omrijden of als hun huis wordt verbouwd. Ze ervaren daardoor eigenlijk alleen maar de lasten."

Freek Vonk

Met het themapark hoopt de sector kinderen te enthousiasmeren voor het vak. "Ik zeg eigenlijk altijd dat we in ons vak een Freek Vonk missen – iemand die het 'vonkje' weet over te brengen waardoor mensen op het vak aanslaan. Ik zocht naar een manier om die bouwhekken open te krijgen om zo de zichtbaarheid van de bouw te vergroten én het vonkje over te brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleuter alleen over straat laten gaan? 'Kijk goed naar wat je kind aankan'

Het park richt zich op kinderen die naar de basisschool gaan. Heeft het zin om deze leeftijdsgroep nu al te enthousiasmeren voor een beroep op latere leeftijd? Volgens speldeskundige Froukje Hajer heeft de beroepskeuze met meer factoren te maken. "Soms zijn er wel wat paralellen te trekken in wat je als kind leuk vond en wat je op latere leeftijd als werk doet. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn", zegt ze tegen EditieNL.

Froukje Hajer Froukje Hajer

"Tijdens het spelen ontwikkelen kinderen hobby's en talenten. Zo zie je dat mensen die in de groensector werkzaam zijn, dit ook vaak in hun jeugd leuk vonden. En als je opgroeit op een boerderij, dan heb je al affiniteit met de agrarische sector."

Zelf ontdekken

Dus ook wat je van huis uit meekrijgt speelt een rol. "Maar bovenal moet het passen bij je karakter en temperament. vaak sturen we kinderen al een richting op, terwijl kinderen daar nog helemaal niet aan toe zijn. Zij zitten nog in de periode van droomberoepen en willen brandweer of stewardess worden. Laat ze kennismaken met verschillende mogelijkheden en laat kinderen zelf ontdekken."

Het themapark 'Wij Bouwen de Toekomst' is van 16 juli tot en met 21 augustus te bezoeken op vliegveld Twente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore