Ga naar de inhoud
UU-week

Universiteit Utrecht organiseert alsnog introductieweek: 'Verloren tijd inhalen'

Studenten tijdens de UIT-week Beeld © EditieNL

Twee jaar lang zijn feestjes en festivals uitgesteld. Nu de coronamaatregelen eraf zijn kunnen deze weer worden ingehaald. De Universiteit Utrecht probeert dat te doen door een verlate introductieweek, ook wel UU-week, te organiseren voor alle studenten die dat hebben gemist in de coronatijd. Is de verloren tijd nog in te halen?

De alternatieve UU-week in Utrecht is dinsdag van start gegaan en duurt tot en met vandaag. Omdat alle studenten die in coronatijd zijn begonnen geen kennis konden maken met medestudenten in de introductieweek, besloot de universiteit deze alsnog te organiseren. "De studenten hebben door de beperkingen bijna niemand kunnen ontmoeten en nu kan dat weer. Ook willen we ze wegwijs maken in de stad", vertelt Vivian Bonke, projectleider van de UU-week aan EditieNL.

De bedoeling is om het gevoel van saamhorigheid weer terug de collegebanken in te krijgen, want dat hebben de studenten gemist, denkt Bonke. "Ze kunnen het echt wel goed gebruiken nu. Ook hoort het gewoon bij het studentenleven."

Drang 

Maar de verloren tijd echt inhalen? Dat wordt moeilijk, weet psycholoog Najla Edriouch. "Je kunt de hele zomer festivals bijwonen, maar dat neemt de twee jaar dat het allemaal stillag niet weg", legt ze uit. "Het zal wel zo zijn dat je er extra van kan genieten, omdat het even niet meer vanzelfsprekend was."

Festivalseizoen
Lees ook:
Festivalseizoen in de knel door tekort EHBO'ers? 'Zijn er veel afgehaakt'

Toch zullen veel mensen op zijn minst wel een poging wagen om de gemiste feestjes in te halen, verwacht Edriouch. "Het geluk van mensen wordt bepaald door verschillende basisbehoeftes. Eén daarvan is dat je autonomie hebt en dus zelf bepaalt wat je wilt doen. Als je daar niet in wordt voldaan, zoals tijdens de coronacrisis, leidt dat tot negatieve emoties. Daarom is er nu de drang om aan die basisbehoefte te voldoen."

Alles went 

Op ten duur zal die drang weer afnemen, omdat uiteindelijk alles went. "Je moet het zo zien: Stel je gaat op vakantie naar een rustig gebied en komt na twee weken terug in Nederland. Dan voelt hier alles heel druk, maar dat went weer."