Gestaakte wedstrijd

Sparta en Vitesse spelen wedstrijd van zes minuten: 'Andere voorbereiding nodig'

19 april 2022 17:44 Aangepast: 19 april 2022 17:49
Een Supporter rende het veld op tijdens de oorspronkelijke wedstrijd tussen Vitesse en Sparta Beeld © ANP

Als je geen fan bent van lange voetbalwedstrijden, is vanavond jouw avond. Je hoeft namelijk maar kort te gaan zitten voor de wedstrijd tussen Vitesse en Sparta. Omdat de oorspronkelijke wedstrijd werd gestaakt met nog maar zes minuten te gaan, worden die laatste minuten vanavond gespeeld. De spelers moeten zich hierdoor wel anders voorbereiden dan ze misschien gewend zijn. Hoe gaan ze dat doen?

Toen het 0-1 stond voor Sparta en met nog zes minuten op de klok, werd de oorspronkelijke wedstrijd op 4 maart stilgelegd vanwege fans die zich misdroegen. Vanavond krijgt die wedstrijd zijn vervolg. Omdat die nog maar zo kort duurt, zal de intensiteit een stuk omhooggaan, denkt inspanningsfysioloog Sam Ballak. "Het is een hele gekke wedstrijd want de spelers moeten meteen vlammen. Daar moeten ze zich ook anders op voorbereiden", legt hij uit aan EditieNL.

Fysiek en mentaal

Aan het uithoudingsvermogen van de spelers zal het in ieder geval niet liggen, denkt Ballak. Vooral het type wedstrijd is anders. "Vitesse stond achter en zal dus zes minuten volle bak gasgeven. Daar moet tijdens de warming-up dan wel op worden ingespeeld", zegt hij.

Als dat niet goed gebeurt, wordt de kans op blessures groter. "Ze zijn wel goed getraind natuurlijk, maar de warming-up zal intensiever moeten zijn, zodat ze er lichamelijk gelijk goed instappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vitesse - Sparta gestaakt na wangedrag fans in blessuretijd

Maar ook geestelijk moeten de spelers goed voorbereid zijn. "Mentaal gezien moeten ze net zo sterk de wedstrijd in stappen. Daar zullen de coaches waarschijnlijk ook het meeste op hameren."

Omdat Sparta voorstaat, zal de club met man en macht gaan verdedigen, terwijl Vitesse juist alles op alles zet om nog twee keer te scoren. "Als de spelers er dan met hun hoofd niet gelijk bij zijn, is het gewoon afgelopen."

Sjoemelen

In de voetbalwereld komt het niet vaak voor dat een wedstrijd nog wordt afgemaakt voor een paar minuten. "Dit is natuurlijk wel het meest eerlijk, maar het blijft een rare situatie", zegt Bruce Tol van online voetbalkanaal FC Afkicken tegen EditieNL.  

Maar of het ook echt zo eerlijk zal verlopen? Dat betwijfelt Tol. Officieel moeten de clubs namelijk dezelfde spelers in het veld opstellen als bij de oorspronkelijke wedstrijd, tenzij er iemand is geblesseerd. "Daar kan dus mee gesjoemeld worden. Vitesse mag vanwege blessures een keeper en verdediger vervangen,  Sparta een aanvaller. Dat komt voor beiden heel goed uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sparta voor 6 minuten terug naar lege Gelredome

Ook kan het zo zijn dat de wedstrijd langer duurt dan zes minuten als er bijvoorbeeld blessuretijd bijkomt. "De trainer van Sparta is tactisch heel goed, dus hij zal nog wel proberen om op het juiste moment de boel te ontregelen voor wat meer tijd."

Afwachten 

Over de uitkomst van de wedstrijd durft Tol nog geen uitspraken te doen. "Dat vind ik moeilijk om in te schatten. Sparta heeft zaterdag gevoetbald en speelt deze week in totaal nog drie wedstrijden. Dus misschien dat ze moeier zijn. Maar aan de andere kant denk ik dat ze het wel makkelijker hebben dan Vitesse die vol moet aanvallen. We wachten het dus af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore