Ga naar de inhoud
Kinderboek

Vieze ratten en luie varkens: Karen wil dieren van slecht imago afhelpen

Ratten hebben een slecht imago Beeld © Getty Images

Ratten zijn vies en varkens zijn lui. Van sommige dieren hebben we een behoorlijk negatief beeld. Dat moet anders, vindt dierenrechtenactivist Karen Soeters. Ze schreef daarom een kinderboek over dieren met een imagoprobleem.

Dieren met een slecht imago kunnen daar volgens Soeters veel last van hebben. "Ze worden afgeschoten, krijgen de schuld van ziektes en hebben een minder leuk leven op deze planeet", zegt ze tegen EditieNL. "We weten allemaal dat het niet positief is als je tegen iemand zegt: je bent een vies, vuil varken. Terwijl het hele slimme, schone dieren zijn."

In haar boek 'Rotbeest!' staan twaalf dieren beschreven, waaronder de vos, wolf, wesp, mol, regenworm en mier. "Er staan allemaal wetenschappelijke feiten in, die ik heb vertaald naar kindertaal."

'Gevaarlijke haaien'

"Ik hoop dat kinderen de juiste kennis krijgen", zegt Soeters. "Ze zullen niet zo verliefd worden op een bij als op een konijn, maar hopelijk krijgen ze er wel meer respect voor en raken ze niet alleen maar in paniek als ze er eentje zien."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek moet imago duif verbeteren: 'Doet geen vlieg kwaad'

Ook hoopt de schrijver dat kinderen het gesprek aan zullen gaan met volwassenen. "Het beeld dat volwassenen van dieren hebben is gevoed door verhalen en films die al jaren oud zijn. De haai wordt bijvoorbeeld nog steeds als levensgevaarlijk gezien door de film Jaws."

Oorzaken negatieve associatie

Hoe het komt dat sommige dieren een slecht imago hebben, is onbekend. Volgens Maite van Gerwen, onderzoeker dierenwelzijn en knaagdierbeheersing aan de Universiteit Utrecht, is daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ze denkt dat het aan verschillende dingen kan liggen.

"Een panda voldoet bijvoorbeeld aan alle kenmerken van schattigheid: grote ogen, rondere vormen, een aaibaar uiterlijk. Van de rat kun je bedenken dat we de staart vies vinden, maar een staart kan bij andere dieren ook weer leuk zijn." Wat bij ratten dan weer meespeelt, is dat we ze associëren met viezigheid. "Met het riool. En die associatie is niet heel gek, want sommige ratten overleven daar ook in."

Vleermuis:
Lees ook:
Vleermuis: onschuldig slachtoffer of terechte paria? 

"Ook worden ratten in de media en in films niet heel positief neergezet", vervolgt Van Gerwen. In sommige landen kijken ze daarentegen heel anders naar de dieren. "In India zijn hele tempels waar de rat geëerd wordt."

De onderzoeker denkt dat het zou kunnen dat het in ons DNA zit, omdat het dieren zijn waar we van nature voor moeten opletten. "Of is het toch aangeleerd gedrag? Dat zouden we moeten onderzoeken, ik denk dat het een combinatie is."

Verwondering

Van Gerwen denkt dat het boek van Soeters kan helpen om dit soort dieren een beter imago te geven. "Ook omdat er leuke weetjes instaan, dus kunnen mensen verwonderd raken. Dat kan helpen om die dieren van een andere kant te bekijken. Het begint bij verwondering."

Al hoeft een slecht imago niet meteen te betekenen dat het voortbestaan van een dier bedreigd wordt. "Kijk maar naar de rat: die overleeft het wel."