EditieNL

Liefde van Toen: Zó zag romantiek eruit voor Tinder

22 juni 2016 18:11 Aangepast: 22 juni 2016 18:28
Beeld © Instagram.com/liefdevantoen

Tegenwoordig kunnen geliefden elkaar vinden via Tinder, Facebook, Twitter, datingsites en zelfs Marktplaats, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger gebruikten mensen contactadvertenties. Het Instagramaccount ‘Liefde van Toen’ is gewijd aan die oproepjes.

Op 'Liefde van Toen' worden de mooiste berichtjes verzameld uit kranten van voor 1940. Het geeft een prachtig inkijkje in ouderwetse romantiek.

Min of meer bij toeval kwam journalist Mark Traa de contactadvertenties tegen. Hij schrijft veel over geschiedenis, en daarvoor gebruikt hij vaak oude kranten. "Ik werd gegrepen door het mysterieuze karakter van de contactadvertenties" legt hij uit. Dus besloot hij ze te verzamelen op Instagram met de omschrijving 'Berichten van minnaars, geliefden en zoekenden'.

Gedumpt via de krant

Soms zijn het liefdesverklaringen, soms berichten van mensen die hun relatie verbreken. Mark vindt het wel mooi als 'een snik' in de oproepjes zit. Eén van zijn favorieten is dan ook:

 

1886. #liefde #advertentie #gedumpt

Een foto die is geplaatst door Liefdevantoen (@liefdevantoen) op

"Die is uit 1886" zegt hij. "Volgens mij is dit de eerste keer dat iemand via de krant gedumpt is."

Mooier taalgebruik 

Wat het bijzonder maakt volgens Mark is het ouderwetse taalgebruik. "Het is veel mooier dan wat je nu op het internet ziet", zegt Mark. "Later werden liefde-advertenties meer rechttoe rechtaan, daarom heb ik gekozen voor berichten van voor 1940." Het liefst leest hij berichten waar in een paar mooie zinnen een heel levensverhaal te lezen is. "Je wilt dan weten hoe het afloopt" zegt hij, "maar dat zullen we helaas nooit weten."

 

 

1871. #liefde #advertentie

Een foto die is geplaatst door Liefdevantoen (@liefdevantoen) op

 

 

1931. #liefde #advertentie

Een foto die is geplaatst door Liefdevantoen (@liefdevantoen) op

 

1895. #liefde #advertentie

Een foto die is geplaatst door Liefdevantoen (@liefdevantoen) op

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore