Ga naar de inhoud
Personeelstekort en zon

Paasdrukte op het terras: 'Geduld kun je trainen'

In Eindhoven is het vandaag druk op het terras Beeld © EditieNL

Geduld is een schone zaak, en je kunt het maar beter hebben als je deze dagen het terras opgaat. De zonovergoten paasdagen in combinatie met de enorme personeelstekorten zorgen ervoor dat de wachttijden flink oplopen. "Wij hadden altijd als uitgangspunt dat een drankje binnen vijf minuten op tafel moest staan, maar dat is niet meer te doen." Hoe blijf je geduldig?

Horeca-ondernemers staan te springen om extra handen. "Het is ongelofelijk druk deze dagen", vertelt Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland Eindhoven aan EditieNL. "Sommige zaken hebben de terrassen zelfs kleiner moeten maken, omdat er gewoon niet genoeg mensen zijn." Los van het personeelstekort zijn er momenteel ook veel afmeldingen in verband met griep- en coronabesmettingen.

Tekort
Lees ook:
Tekort aan personeel? Deeltijders verleid om meer te werken

Het kan dus zijn dat je even wat langer op je drankje moet wachten. Maar dat blijkt nog wel eens lastig volgens Bakker. "Ze hebben wel begrip voor onze situatie, maar dat begrip wordt steeds minder. Als je een kwartier moet wachten op je drankje, is dat lang. Wij hadden altijd als uitgangspunt dat een drankje binnen vijf minuten op tafel moest staan, maar dat is niet meer te doen."

Als gast kun je dus maar beter zorgen dat je geduldig bent. Gelukkig kun je je geduld trainen, vertelt Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine, aan EditieNL. "Het is deels een persoonlijkheidstrek, maar veel belangrijker is dat je het kunt trainen."

Alle
Lees ook:
Alle ouders klungelen maar wat aan: 'Iedereen verliest weleens zijn geduld'

Alleen zijn mensen er anno 2022 niet zo goed in. "We zijn het een beetje verleerd in deze samenleving waarin alles direct klaar is. Terwijl wachten gewoon bij het leven hoort. Denk aan het laten groeien van gewassen en het wachten tot het ophoudt met regenen. Het is een gezonde en nuttige eigenschap."

Geduld heeft volgens Van Leer veel te maken met emotieregulatie. Ben je beter in het organiseren van je emoties, dan heb je doorgaans meer geduld. "Honger en moeheid kunnen je geduld ook op de proef stellen."

Trucs

Gelukkig zijn er dus manieren en trucs om je geduld te trainen. Zo blijkt uit Israëlisch onderzoek dat je op ongeduldige momenten, bijvoorbeeld als je geïrriteerd bent omdat een collega tien minuten te laat is voor een videocall, moet zorgen dat je je abstracte gedachten vervangt voor concrete. Denk op zo'n moment niet: hij heeft geen respect voor me, maar: ze moest misschien dringend een telefoontje aannemen.

Meer oefeningen om geduldiger te worden vind je hier.

Oekraïense vluchtelingen oplossing voor personeelstekort? 

Over de inzet van vluchtelingen uit Oekraïne om het personeelstekort op te vangen wordt nagedacht. "Hoe meer er aan de slag kunnen, hoe beter. Ze zouden in de bediening meteen kunnen beginnen – ook als ze de taal niet beheersen. Eten en drinken van A naar B brengen kan gewoon. Of werken in de spoelkeuken." 

Hij heeft een verzoek hiervoor bij de gemeente liggen. "We merken alleen dat het niet zo simpel gaat", zegt Bakker. "Zo moeten mensen bijvoorbeeld eerst een bankrekening hebben, anders kunnen we ze niet betalen." Uit een rondvraag van KHN blijkt dat er op dit moment in Nederland nog geen horecazaak is die Oekraïense vluchtelingen in dienst heeft.