Vrachtauto's en bestelbussen door de smalle straatjes en steegjes van de Utrechtse binnenstad: de gemeente wil ervan af. Er zou veel meer vervoer over de grachten moeten gaan in plaats van over de weg. Net zoals vroeger. Een slim idee?
Wie weleens in Utrecht komt kent ze maar al te goed, de grachten door de binnenstad met de aangrenzende werfkelders. Vroeger werden de grachten gebruikt om via de werfkelders de panden in de binnenstad te bevoorraden. En dat zou volgens de gemeente nu ook veel vaker moeten gebeuren.

"Utrecht heeft door de grachten een goede infrastructuur om per boot bevoorrading te organiseren", zegt havenmeester Frank van Kleef tegen EditieNL. "Aan de grachten zit veel horeca onderaan de kade. Als je de bevoorrading op straatniveau doet moet je ook nog eens met de hele lading naar beneden lopen."
Veel zaken worden daarom al per boot bevoorraad en dat mag volgens de havenmeester nog wel meer gebeuren. "Het vervoer via water in Utrecht heeft ontzettend veel potentie. Dat zie je al aan het af- en aanvoeren van sloopafval. Als je dat met kleine vrachtauto's moet doen, dan schiet dat helemaal niet op. Met een ponton of een dekschuit door de gracht gaat dat veel sneller."
Bouwmaterialen
Geert-Jan van der Wielen van CityBarge vaart met een elektrische duwboot door de grachten. Hij haalt vooral bouwmaterialen op. "Met onze duwboot kunnen we vrachtwagens vervangen. Het materiaal ligt dan op een schuit en wij halen de lading op. Per keer kunnen we dan de inhoud van zes of zeven vrachtwagens meenemen."
Volgens Walther Ploos van Amstel, lector stadslogistiek van de Hogeschool van Amsterdam is het een logische stap dat Utrecht ervoor kiest om meer vervoer over water te laten gaan. "Soms is van al het vervoer naar een stad een derde bouwmateriaal", vertelt hij tegen EditieNL. "En dat zijn zware ladingen. Utrecht ligt echt fantastisch aan het water hiervoor." Maar of het ook voor andere doeleinden haalbaar is betwijfelt hij.
"Met bouwmaterialen kan het. Maar het is een illusie dat het gebruikt kan worden om alle supermarkten te gaan bevoorraden. Bij de restaurants langs de vaarroute zoals in Utrecht kan heel goed, alleen het is onhaalbaar om dat voor een hele stad te realiseren."

Om het op grotere schaal toe te passen moet er volgens Ploos van Amstel nog veel veranderen in de infrastructuur. "Je moet ook in de stad gaan zorgen voor laad- en losplekken voor die boten. Je hebt havens nodig. Een vrachtwagen is veel flexibeler, die kan op meerdere plekken gemakkelijk lossen."
Havens
En die heb je niet zomaar aangelegd. "De plekken waar de havens moeten komen zijn ook juist de leuke plekken om te wonen. Dat maakt het lastig, want vlak bij een haven wonen is niet wenselijk. Daar heb je veel af- en aanvoer van schepen en vrachtauto's. Je hebt voor zo'n haven daarom echt veel ruimte nodig."
Toch ziet hij wel de voordelen van vervoer over water. Het is namelijk wel een stuk veiliger dan vervoer over de weg. "Die vrachtwagens die door steden rijden hebben een dode hoek en zijn daarmee een gevaar voor fietsers. Dat probleem ondervang je door meer gebruik te maken van boten."
Onder het motto 'Varen waar het kan, rijden waar het moet' gaat de provincie de komende tijd duurzaam vervoer over water te stimuleren.