Ruimtevaartswedstrijd

Hoe Jesse en Timo een rauw ei lieten vallen van 300 meter, zonder kapot te maken

15 april 2022 17:26
Timo (links) en Jesse (rechts) met hun eindexamenproject Beeld © Eigen foto

Een rauw ei van driehonderd meter hoogte laten vallen zonder dat het kapot gaat. Dat klinkt bijna onmogelijk. Toch is het Jesse Scherpen (17) en Timo Bruins (16) uit de eindexamenklas van het Technasium in Coevorden gelukt. Met het succesvolle project wonnen ze een landelijke ruimtevaartswedstrijd.

Voor hun eindexamen waren de twee leerlingen opzoek naar een technisch project. Allebei hebben ze interesse in de ruimte dus toen een docent met het idee kwam om aan deze wedstrijd mee te doen, was de beslissing snel gemaakt. "Het leek ons wel heel leuk en uitdagend om hieraan mee te doen", vertelt Timo.

De wedstrijd was een initiatief van Intergalactic Environmentalists in samenwerking met het Nationaal Ruimtevaart Museum en Stichting Blij met een Ei. De bedoeling was om een stuk ruimteafval veilig en heel te laten landen op aarde. Jesse en Timo gebruikten een ei als testobject. "Dat is ook heel kwetsbaar. Als dat goed kan landen, kan iets anders dat waarschijnlijk ook", zegt Timo.

Onhandig

Met een drone, parachute en capsule wisten de heren het ei veilig aan de grond te brengen. Maandenlang hebben ze hieraan gewerkt en dat verliep niet altijd van een leien dakje. "Met een drone lieten we het ei de lucht in vliegen, zodat we het vanaf driehonderd meter konden laten vallen. Maar vooral dat droppen ging nog wel eens mis", legt Timo uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bram bouwt pannenkoekenmachine van Buurman en Buurman na

"Eén keer werd het ei door de wind een hele andere kant opgeblazen. Het vloog zo over ons heen en het dak op van een kindercentrum. Toen waren we er wel even klaar mee."

Ook de nodige technische problemen deden zich voor. Zo zag de drone de parachute die eronder hing aan voor object, waardoor die steeds maar verder omhoog vloog. "Dat is natuurlijk erg onhandig."

Leuke afsluiting 

Maar wie denkt dat Jesse en Timo er veel eieren doorheen hebben gejaagd, heeft het mis. In totaal zijn twee eieren kapot gegaan bij het testen. "De capsule die om het ei heen zit, hebben we eigenlijk in één keer goed gemaakt", zegt Timo. De capsule is gemaakt van papier-maché en zit vol met watten om het ei te beschermen. "We hebben die ook expres rond gemaakt, zodat het weinig luchtweerstand zou hebben bij de val."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Timothy rijdt in zijn omgebouwde jetskiscooter: 'Mensen kijken en wijzen'

Dat ze de wedstrijd uiteindelijk hebben gewonnen, voelt als een kers op de taart. "Het is echt super leuk. Zeker omdat het voor ons eindexamen is, dus het is een leuke afsluiting. Plus: we krijgen hierdoor waarschijnlijk een hoger cijfer. Dat is mooi meegenomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore