Ga naar de inhoud
Europese Commissie

Krijgt Delfts blauw beschermde status? 'Staan er wereldwijd om bekend'

Henry Langen bij haar collectie van Delfts blauw aardewerk Beeld © EditieNL

Griekse feta, Italiaanse Parmaham en Gouda Holland kaas: allemaal producten met een beschermde status. Mogelijk kan Delfts Blauw in de toekomst ook aan dat rijtje worden toegevoegd. De Europese commissie wil industriële producten ook een beschermde status geven.

Bij de fabriek Royal Delft in - je raadt het al - Delft wordt al sinds de 17e eeuw Delfts blauw aardewerk gemaakt. Het porselein wordt in de fabriek gemaakt waarna ambachtslieden het aardewerk met de hand beschilderen. "Het is natuurlijk heel mooi om het Delfts blauw te beschermen, want het is een echt Nederlands product", vertelt communicatiemedewerker Sophie van de Ven aan EditieNL. "We staan er wereldwijd om bekend, dus gek is het niet."

Systeem voor geografische aanduidingen

Het Europese systeem voor geografische aanduidingen beschermt de namen van producten die uit bepaalde regio's komen. Zo'n product moet dan specifieke kenmerken hebben die te maken hebben met dat gebied. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Griekse feta of Italiaanse Parmaham. Ook in Nederland kennen we een aantal van die producten, zoals de Gouda Holland kaas, Meerlander aardappel uit de Haarlemmermeerpolder en de Westlandse druif.

Nu wil de Europese Commissie dit systeem uitbreiden naar industriële producten en zet daarbij onder andere het Delfts blauw op de kaart.

Echt Delfts blauw is erg makkelijk te herkennen, legt Van de Ven uit. "Op alle handgeschilderde producten staat een merkteken. In ons geval is dat een apothekersflesje. Ook staan de initialen van de schilder erop in de vorm van een code. Daarmee kun je achterhalen uit welk jaar het aardewerk komt."

Hoe kostbaar het aardewerk is, hangt af van de tijd die schilder heeft besteed aan het decoreren. Zo betaal je voor de duurste handgeschilderde tulpenvaas maar liefst vijftienduizend euro. Een handgeschilderd tegeltje kost rond de honderd euro.

Het Delfts blauwe servies is daarentegen weer een stuk goedkoper: rond de dertig euro per stuk. Het kan namelijk niet handgeschilderd worden, omdat het anders niet in de vaatwasser kan.

Verzoek indienen

Maar het speciale blauw-witte aardewerk wordt niet alleen in Delft gemaakt. Ook in andere delen van Nederland wordt het gemaakt en dat kan voor moeilijkheden zorgen als het idee van de Europese Commissie werkelijkheid wordt. Alle producenten moeten dan namelijk gezamenlijk een verzoek indienen.

Maar mag je Delfts blauw uit andere delen van Nederland ook zo noemen? "We moeten dat met andere producenten overleggen en bepalen welk aardewerk uit welke regio de status krijgt", vertelt Van de Ven. "We moeten eensgezind de aanvraag indienen. Wij komen uit Delft, dus voor ons is dat een logische plek. Ook vanwege de naam."

Bewaren en bewonderen

De 68-jarige Henny Langen verzamelt al sinds haar veertiende Delfts blauw aardewerk. Met allerlei verschillende Nederlandse merken heeft ze haar drie vitrinekasten helemaal gevuld. "Ik vind het zo mooi, maar ben wel gestopt met nieuw aardewerk kopen hoor. Het past allemaal niet meer", vertelt ze aan EditieNL.

Verlieslijdend
Lees ook:
Verlieslijdend Delfts blauw: 'Niet alleen voor oma's en toeristen'

Als het aardewerk de beschermde status krijgt, wordt haar collectie mogelijk meer waard. Maar het verkopen, dat ziet ze ook dan niet zitten. "Ik wil het graag bewaren en bewonderen. Later geef ik het aan mijn kinderen en dan mogen zij kijken wat ze ermee doen."