Netflix-show

Kleuter alleen over straat laten gaan? 'Kijk goed naar wat je kind aankan'

15 april 2022 14:57 Aangepast: 15 april 2022 17:36
Charlie Den Hartog (5) gaat alleen op pad voor EditieNL Beeld © EditieNL

Is een peuter van twee oud genoeg om alleen naar de supermarkt te kunnen gaan? Die proef op de som nemen de makers van de Netflix-show 'Old Enough'. Japanse peuters en kleuters worden gefilmd wanneer ze alleen een klusje buiten de deur uitvoeren. Hoe zelfstandig zijn kleine kinderen eigenlijk? "Kinderen vinden het leuk om dingen zelf te doen."

De Japanse show Old Enough staat nog maar net op de streamingsdienst en het is meteen een hit. In de serie worden kinderen van tussen de twee en vijf jaar oud alleen op pad gestuurd. Ze moeten zelf naar de supermarkt lopen of met de metro reizen. Het klinkt heel onverantwoord maar is dat ook zo? Volgens orthopedagoog Mariëlle Beckers kan het goed zijn voor de zelfstandigheid van het kind. Al moet je niet zomaar je peuter door de drukke straten van een grote stad sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'O my god, laat jij je kind alleen naar school fietsen?'

"Het is goed om kinderen zelfstandig te maken. Maar je moet wel kijken naar wat het kind aankan", vertelt ze tegen EditieNL. "Kinderen vinden het leuk om dingen zelf te doen. Dat is goed voor de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen. Laat je kinderen zelf een broodje smeren bijvoorbeeld."

Dat klinkt eenvoudig maar kinderen leren daar heel veel van: "Het vergt nadenken van een kind. Is het beleg straks nog lekker? Hoe moet ik het inpakken? Het is misschien makkelijker als ouder om iets zelf te doen, maar dat is jammer want kinderen vinden het leuk om te doen."

Klusjes moeten volgens haar wel iets toevoegen aan de ontwikkeling van het kind. "Je moet ze niet iets laten doen omdat dat voor jou handig is maar alleen als het het kind ook helpt."

'Niet elk kind vindt het leuk'

Volgens Beckers moet je goed kijken naar de motoriek van het kind, naar het gedrag en naar de context. "Niet elk kind van zes vindt het leuk om zelf op pad te gaan. Daarnaast moet je het ook niet in een drukke stad doen want kinderen kunnen pas het verkeer goed inschatten met een leeftijd van tien of elf jaar."

Kind alleen naar buiten?

Kinderen tot vier jaar kun je beter niet alleen buiten laten spelen omdat ze gevaren nog niet goed in kunnen schatten. Kinderen van vier tot zes kunnen alleen naar buiten als je als ouder denk dat het kind het aankan. Kinderen ouder dan zes jaar kunnen prima alleen naar buiten en zelfstandig op pad. Wel is het belangrijk om de eerste keren even mee te lopen om te zien welke route je kind aflegt.

Bron: Jeugdgezondheidszorg.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen paracetamol, maar pepermunt tegen buikpijn? 'Lagere drempel voor kinderen'

Dat een Japanse kleuter wel al alleen boodschappen gaat doen heeft volgens Beckers ook met het verschil in cultuur te maken. "In Afrika is het heel normaal om al jong op je jongere broertje of zusje te passen. In Nederland vragen we ons meteen af of het dan wel goed gaat thuis en schakelen we jeugdzorg in."

In Japan is dat anders denkt directeur van het Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier. "In Japan gaan kinderen vanaf een jaar of vier zelf op pad voor een klus of om naar school te gaan. Mensen in Japan zijn zorgzaam en behulpzaam en letten op elkaars kinderen. Er heerst een gemeenschapsgevoel."

"Ik heb zelf ook wel eens kleine kinderen in de tram zien zitten daar", gaat ze verder. "In groepjes, ze gingen samen naar de kleuterschool."

EditieNL liet vandaag de vijfjarige Charlie alleen naar de buurtsuper lopen. Hoe ze het deed zie je vanavond in EditieNL om 18.15 uur op RTL4

Charlie Den Hartog en haar papa Felix Charlie Den Hartog en haar papa Felix

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore