Ontwerp van studenten

Met dit dienblad zouden je glazen nooit meer omvallen

16 april 2022 10:00
Calvin ontwierp het dienblad met zeven medestudenten Beeld © EditieNL

Veel obers hebben het ooit meegemaakt: een dienblad vol drankjes kiepert om in het bijzijn van gasten. Om dergelijke blunders te voorkomen hebben acht Fontys-studenten in Eindhoven een oplossing ontworpen: een anti-knoeidienblad dat ervoor zorgt dat glazen niet omvallen.

Student Calvin Vong verbaasde zich over hoe vaak glazen in de horeca omvallen. "Mijn ouders hebben een Thais restaurant waar ik ook werk. Er vallen geregeld dienbladen om. Vooral bij nieuw personeel. Dat is vervelend voor hen maar ook voor ons", zegt hij tegen EditieNL.

Eigen ontwerp

Calvin dacht: dit moet anders. Zijn studie aan het Fontys in Eindhoven staat in het teken van productontwikkeling en het starten van een onderneming, dus besloot hij – samen met zeven medestudenten – het heft in eigen handen te nemen. Het eindresultaat is het Trayner-dienblad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse restaurants zetten robots in als obers

Het nieuwe dienblad Het nieuwe dienblad

In het dienblad zit een 'vingerhouder' die je uit kunt trekken voor extra grip en balans. Daar kun je je vingers onder schuiven zodat het blad niet los op je hand ligt. "Zo kun je meer druk uitoefenen via je vingertoppen", legt Calvin uit. Daarnaast kan de bovenkant van het blad om zijn as draaien, waardoor je het drankje naar je toe kunt halen. Zo kun je het glas gemakkelijk pakken zonder andere glazen op het blad te raken. Met een 'lock'-knop kun je deze draaifunctie ook uitschakelen.

Prototype

"Het is nog een prototype", zegt Calvin. "Er komt nog antislip op en het dienblad wordt in de toekomst gemaakt van ander materiaal. Maar dat duurt nog drie maanden."

Drankverspilling

Al die omgevallen glazen leveren ook nog een hoop drankverspilling op. Per horecazaak zou er op deze manier gemiddeld 3,5 liter aan drank verloren gaan. Nederland telt 64.000 horecazaken, dus dat komt neer op 11 miljoen liter aan drank per jaar. 

Bron: Trayner

Uiteindelijk hoopt hij dat het nieuwe dienblad de standaard wordt. "Dat zou onze droom zijn. Er is al veel interesse van horecabedrijven en groothandelaren die het willen kopen. Het kan een hoop drankverspilling, maar ook gebroken glazen besparen."

Nooit meer kapotte glazen?

Of het een garantie is dat er geen glazen meer vallen? Jop Nieuwenhuizen van Bierwinst, een groothandel voor horecaglazen, denkt van niet. "Je hebt nu ook al dienbladen met antislipmatten. Maar bij beginnend personeel vallen die glazen toch wel. Het probleem is niet dat de glazen van het dienblad afglijden, maar gewoon het lopen met zo'n blad", zegt hij. "Maar als je met dit dienblad het glas niet meer hoeft over te pakken, dan is dat wel heel fijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan obers en afwassers? Dit restaurant heeft juist een wachtlijst

Een andere optie voor horecazaken om hier geld op te besparen is investeren in goede glazen. "Niet elk glas breekt zomaar als het op de grond valt. Het heeft met veel factoren te maken. Van het glas, maar ook van de vloer in de zaak."

Glassoorten

Dikke glazen breken logischerwijs minder snel dan dunne. "Maar daar betaal je ook meer voor. Een dun bierglas kost bij een brouwerij zo'n dertig eurocent per stuk, terwijl je aan een dikker en veiliger glas al snel zestig cent of meer kwijt bent."

En wijnglazen? Die zijn volgens Nieuwenhuizen ook niet allemaal even goed. "Het best is het als een wijnglas als één stuk geproduceerd is. En niet verlijmd, zoals met goedkope glazen gebeurt. Goedkoper glas is vaak van zandglas, zoals ik dat noem. Dat tik je ergens tegenaan, of was je af in heet water, en je hebt er al een scheur in. Dat kan leiden tot gevaarlijke sneeën."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore