Ga naar de inhoud
Dronefotografie

Tom fotografeert honderden naakte mensen op bekende plekken in Utrecht

Een foto in de tuin van het Centraal Museum Beeld © Tom Durden

Naakte mensen op bekende Utrechtse locaties. Fotograaf Tom Durden schiet er kiekjes van met drones. Inmiddels heeft hij al foto's gemaakt in de tuin van het Centraal Museum, op een schaatsbaan en op het dak van het Rietveld Schröderhuis. Klaar is Tom echter nog niet. Gelukkig zijn er al 425 aanmeldingen van potentiële naaktmodellen, al is meer altijd beter. "Extra modellen zijn welkom."

Het idee van Tom om mensen zonder kleding te fotograferen vloeit voort uit zijn hobby als modelschilder van naakte mensen. "Ik vind mensen erg interessant, hoe ze zijn en hun vormen", vertelt hij aan EditieNL. "Maar ik heb het gevoel dat mensen tegenwoordig een masker op hebben. Met naaktheid toon je jezelf helemaal. Mensen doen zich dan niet anders voor."

Hij is alleen een beetje een langzame schilder. "Ik doe soms een uur lang over het schilderen van wimpers en daar worden modellen chagrijnig van. Ik kan beter eerst fotograferen en dan schilderen."

Dat Tom naaktmodellen fotografeert met drones vloeit weer voort uit zijn liefde voor technologie. Waarom in Utrecht? "Ik vind het een hele mooie stad", zegt de fotograaf. Bovendien zijn de foto's voor het Utrechtse SPRING Festival. 

Preutsheid

Inmiddels hebben zo'n 425 mensen zich aangemeld om naakt voor de camera te staan. De fotograaf denkt dat dit een soort geluid is tegen de preutsheid die volgens hem in de samenleving is ontstaan. "Als je je tepel laat zien op Facebook, dan krijg je al een ban. Dat is vreselijk."

"Extreem geweld kan je wel laten zien, maar een tepel mag blijkbaar niet", gaat Tom verder. Hij vindt het een gekke tegenstelling. "Ik denk dat mensen zich daartegen willen verzetten en hun lichaam willen laten zien, niet bedekken. En het is gewoon heel leuk om samen een kunstwerk te maken."

Wegwerpcamera
Lees ook:
Wegwerpcamera op wereldreis: Arthur liet kinderen hun leven fotograferen

Mensen naakt voor de camera zetten vraagt volgens de fotograaf wel om zorgvuldigheid. "We bespreken alle beelden met de modellen zelf en vragen hen of dit is wat ze willen", legt hij uit. "Bij één foto waren de modellen een beetje herkenbaar. Een van hen was daar niet zo tevreden over. Dan publiceren we het beeld gewoon niet."

Utrechtse locaties

Tot nu toe heeft Tom dus foto's gemaakt in de tuin van het Centraal Museum, bij schaatsbaan de Vechtsebanen en op het dak van het Rietveld Schröderhuis. De foto's die gemaakt zijn op die laatste locatie zijn favoriet, onder andere omdat het werelderfgoed is. Dat is ook de reden dat er eigenlijk maar vier mensen op het dak mochten, terwijl Tom een foto met twaalf modellen wilde. "We hebben compositiefoto's in verschillende posities gecombineerd tot één foto." Daardoor lijkt het nu alsof er toch twaalf modellen op het dak liggen.

Aan het rijtje van bekende locaties wil Tom nog de Bibliotheek Neude en het Pandhof – een binnentuin nabij de Domkerk – toevoegen. Naar verloop van tijd hoopt hij ook foto's te maken bij onder andere de Oudegracht en de Singel. "De gemeente Utrecht zei dat het mocht, maar we moeten eerst een procedure van twaalf weken doorlopen", zegt de fotograaf. "Maar het lijkt me wel erg leuk en uniek."

Expositie

Alle beelden uit de fotoserie worden vanaf 12 tot 21 mei geëxposeerd in de Stadsschouwburg in Utrecht. De serie maakte Tom in samenwerking met filosoof Floris van den Berg en communicatiemedewerker Lieke van Herk. De expositie is gratis te bezoeken.