Ga naar de inhoud
'Roekelozer'

Jongeren vaker op elektrische fiets: 'Ze zijn roekelozer'

Een fatbike, een elektrische fiets waar veel jongeren op rijden Beeld © EditieNL

Niet alleen ouderen maar ook tieners hebben vaker ongelukken met elektrische fietsen, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Zulke fietsen worden namelijk onder jongeren steeds populairder. Is het verstandig als tieners hierop rijden of is het veiliger als ze het ouderwetse stalen ros nemen?

Tieners tussen de twaalf en zeventien jaar liepen vorig jaar meer verwondingen op door ongelukken op de elektrische fiets. Zo steeg het aantal slachtoffers met ernstig letsel in die leeftijdsgroep van vier procent in 2016 tot 22 procent vorig jaar. Dat meldt VeiligheidNL.

Roekeloos

Dat steeds meer jongeren gebruik maken van een elektrische fiets, merkt ook Tijl Vos, winkeleigenaar van de elektrische fietsenwinkel Fatdaddy. "Wij verkopen ieder jaar duizenden van dat soort fietsen aan jongeren tot 35 jaar. Vooral de fatbikes, die wat lager en sportiever zijn, zijn populair in die leeftijdscategorie", vertelt Vos aan EditieNL.

'Betere
Lees ook:
'Betere voorlichting over veiligheid nodig bij aankoop e-bike'

Zelf vindt hij het niet verstandig om elektrische fietsen te verkopen aan jongeren onder de zestien. "Het gaat om een flink bedrag natuurlijk. We willen dat mensen er zeker van zijn voordat ze dat geld uitgeven." Ook denkt hij dat jongeren roekelozer kunnen zijn in het verkeer. "We horen weinig over ongelukken, maar het is toch altijd goed als er bij het kopen ouders bij zijn. Anders vind ik het niet slim om een elektrische fiets mee te geven."

Verkeersveiligheid

Volgens hoogleraar transportbeleid Bert van Wee is het niet gek dat jongeren op elektrische fietsen vaker betrokken zijn geweest bij verkeersongelukken. "De fiets is al gevaarlijker dan de auto. De elektrische fiets is nóg gevaarlijker", legt hij uit aan EditieNL. "Jongeren kunnen minder goed snelheid inschatten. Ook zijn ze vaak competitief, dus willen ze sneller zijn dan hun vrienden."

Een ander gevaar is volgens de hoogleraar dat je door de snelheid minder goed kan reageren op bijvoorbeeld kuilen of palen. "Als het dan misgaat, is de klap ook nog eens vele malen groter."

Nederland
Lees ook:
Nederland telt nu bijna 5 miljoen elektrische fietsen

Om het voor fietsers veiliger te maken is het belangrijk dat er naar verkeersveiligheid wordt gekeken, vindt Van Wee. Zo zouden voorlichtingen en campagnes jongeren bewust moeten maken van de gevaren en het belang van een helm dragen. "Ook helpt het als er minder paaltjes op de weg staan en auto's in de bebouwde kom bijvoorbeeld dertig rijden. Dan is de klap minder groot als er iets gebeurt."

Maximumsnelheid 

Het meest veilig zou het verlagen van de maximumsnelheid van elektrische fietsen zijn. Maar ook daar valt een stokje voor te steken. "Dan is een lange afstand fietsen minder interessant en gaan mensen toch met de auto. Dat is weer niet goed voor de gezondheid", vertelt Van Wee. "Elektrische fietsen blijven populairder worden, dus we zullen toch een manier moeten vinden om erop te anticiperen."