De badkamer verbouwen, een muur stucen of vloer leggen. Wie dit door experts wil laten doen moet misschien wel lang wachten. Door corona en de oorlog in Oekraïne is de wachttijd voor vakmensen opgelopen. Ook worden de nodige bouwmaterialen steeds duurder. Maar je bent niet voor alle klusjes afhankelijk van een bouwbedrijf. Sommige dingen kun je namelijk – eventueel met YouTube-tutorial – prima zelf.
Door leveringsproblemen van bouwmaterialen loopt de prijs steeds verder op. Die prijzen worden doorberekend aan consumenten, waardoor jouw verbouwing meer kan gaan kosten. Klusexperts worden hierdoor niet alleen duurder, maar het duurt ook langer voordat je aan de beurt bent.
Die wachttijd loopt ook op omdat vakmensen het erg druk hebben. "Vanochtend sprak ik met een van onze leden die het even niet meer weet. Hij wil iedereen van dienst zijn, maar daardoor werkt hij ook in de weekenden", vertelt Dennis Kosten, directeur van branchevereniging VLOK voor vakmensen.
Zelf klussen
Kosten ziet daardoor dat steeds meer mensen zelf zijn gaan klussen. "Maar veel zijn er ook achter gekomen dat het wel echt een vak is." Toch zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om kosten te drukken of wachttijden korter te maken. "Als consumenten vakmensen helpen met klusjes, ook al zijn ze niet handig, gaat het een stuk sneller. Ook kan een consument zelf bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden doen in de badkamer. Dat scheelt kosten en tijd."

Andere klusjes zoals het leggen van laminaat of kitten van een raamkozijn of muur, kunnen mensen ook zelf doen, denkt Kosten. "Vooral kitten heb je na een paar keer oefenen of met een YouTube-tutorial zo onder de knie." Ook kan je door simpel onderhoud, zoals het jaarlijks mos- en bladvrij maken van je dakraam, kosten besparen. "Dan voorkom je erger. Loop bijvoorbeeld ook af en toe eens je kitnaden langs en maak ze vooral niet schoon met chloor of Dreft."
Techniekcursus
Bij techniekcursussen van Femtech leren mensen hoe ze dat soort klusjes zelf kunnen uitvoeren. "Steeds vaker horen we dat mensen een cursus volgen omdat ze het gevoel hebben dat ze meer kunnen, alleen niet weten waar ze moeten beginnen", vertelt oprichter Fransisca van Hoefen. Ook zijn er volgens haar veel cursisten die geld willen besparen door zelf klusjes te doen.
Zo'n cursus bestaat uit veel theorie, legt Van Hoefen uit. "Dat zijn alle basics van de bouw. Dus het gaat dan over de materialen, hoe je moet boren en hoe je dingen bevestigt aan een muur. Maar we kijken ook naar hoe je huis in elkaar zit en hoe alle installaties werken."
Foutgaan
Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is de uitleg over wat mensen juist wel en niet zelf kunnen doen. En dat is slim, denkt Kosten van VLOK. "Als het gaat over tegelen, aansluiten van sanitair of elektriciteit, is de kans dat het fout gaat best groot. Met alle gevolgen van dien. Dus laat dat lekker aan vakmensen over."