Ga naar de inhoud
Marketingtruc

Pizzabodem of tortilla met groente: beter dan de 'gewone' variant?

Diëtist Leroy van de Ree van het Instagramaccount Voedingsweetjes Beeld © EditieNL

Pizzabodems gemaakt met bloemkool of tortilla's van paprika en wortel: er liggen ontzettend veel producten in de supermarkt waarbij groenten aan het originele recept worden toegevoegd. Het lijkt een gezonde ontwikkeling, maar is dat ook echt zo?

Volgens het Nederlandse voedingscentrum moeten we elke dag 250 gram groenten eten. Uit een rapport van het RIVM uit 2020 blijkt dat minder dan tien procent van de Nederlanders die aanbevolen hoeveelheid eet. Daarom is het bedrijf No Fairytales begonnen met het maken van de groentetortilla's. "We willen het eten lekkerder, beter en makkelijker maken voor consumenten", legt Bernadette Kooijman, oprichter van het bedrijf uit aan EditieNL.

Mooi meegenomen

Zelf heeft ze levensmiddelentechnologie gestudeerd en weet daarom dat het belangrijk is om groenten op verschillende manieren te bereiden, zodat je meer vitamines binnenkrijgt. "En door dan groentes aan een wrap toe te voegen, krijg je ze extra binnen."

Verse
Lees ook:
Verse of diepvriesgroenten: wat is gezonder?

De tortilla's van het bedrijf bestaan naar eigen zeggen voor 45 procent uit groenten. In een wrap van ongeveer veertig gram komt dat neer op achttien gram groente. "Aangezien we er te weinig van eten, is dat is toch weer mooi meegenomen", zegt Kooijman.

Marketingtruc

Diëtist Leroy van de Ree van het Instagramaccount Voedingsweetjes, betwijfelt of de groenten in dit soort producten echt een waardevolle toevoeging zijn. "Dat er 45 procent in zo'n tortilla zit, zegt niet zo veel. De groenten worden namelijk eerst gewogen, waardoor het uitkomt op dat cijfer. Maar daarna worden ze verwerkt en vermalen. Dan wordt alleen het groenteconcentraat toegevoegd", legt hij uit aan EditieNL. "Eigenlijk is het een marketingtruc."

Bloemkool
Lees ook:
Bloemkool is voor bejaarden: jongeren gaan niet voor ouderwetse groenten

In pizzabodems en tortilla's zit veel bloem, waarvan ook wit brood wordt gemaakt. Te veel daarvan is niet goed voor je. Door daar groenten aan toe te voegen wordt het wel iets beter, maar het schiet niet veel op, denkt Van de Ree. "Je kunt dan beter kijken naar het soort meel dat wordt gebruikt. Volkoren is bijvoorbeeld veel gezonder. Als je een volkoren wrap zonder toevoegingen koopt en je bereidt er wat extra tomaat bij, heb je ook die extra achttien gram groenten."

Groentesap

Meer fan is Van de Ree van de groentesapjes die hij steeds populairder ziet worden. "In fruitsapjes zitten veel suikers. Hier zit dan nog iets van vezels, mineralen en vitaminen in", vertelt hij. Maar toch valt ook hiervoor een stokje te steken. "Want veel van die vezels verdwijnen ook weer in zo'n sapje. Dus ik blijf sceptisch over al dit soort producten."

Reactie Voedingscentrum 

"Wanneer iets is gemaakt van groenten kan het inderdaad meer vezels bevatten, maar het is niet te vergelijken met verse groenten. Als groente is gefrituurd, gezout of verwerkt, mag je het niet meetellen", vertelt woordvoerder Cindy Romijn. 

Ook in groentesap zit volgens haar een te kleine hoeveelheid vezels om het echt als dagelijkse portie groente te zien.