Ga naar de inhoud
"Geeft houvast'

Liefst koffie met cake: Nederlander wil traditionele begrafenis

Corné Mulders - directeur uitvaartzorg Monuta Beeld © EditieNL

Niet te veel gekkigheid en het liefst een kopje koffie met een plak cake: volgens uitvaartverzorger Monuta zijn Nederlanders erg traditioneel als het op begrafenissen aankomt. "Rituelen zorgen voor houvast."

De uitvaartonderneming deed onderzoek onder 1500 volwassenen over hoe zij hun eigen afscheid het liefst voor zich zien. Ruim driekwart van de ondervraagden heeft het liefst een klein intiem en standaard afscheid. De helft van de respondenten wil ook graag koffie en een plak cake toe. Slechts tien procent ziet het afscheid als een 'laatste feestje'.  

Leven
Lees ook:
Leven Kiki uit Over Mijn Lijk gevierd met worstenbroodjes op uitvaart

Dat Nederlanders zo traditioneel zijn als het om begrafenissen gaat is volgens Mariken Spuij, klinisch psycholoog van de Universiteit Utrecht niet gek. "Als je vastomlijnde patronen en tradities hebt dan helpen die om verdriet sneller te verwerken", zegt ze tegen EditieNL. "Bij een woelige zee helpen rituelen, ze zijn als een anker in het rouwproces."

Daarnaast is een traditie als die van de kop koffie en het plakje cake ook functioneel. "Als je iets heftigs heb meegemaakt, dan is het lekker om iets warms te drinken. Dan wil je er ook iets bij eten dat gepast is. Soms is dat cake." Maar niet altijd. "Ik zie ook dat er meer en meer een persoonlijke invulling wordt gegeven aan de uitvaartceremonie en het samenzijn dat aansluitend is."

Uitvaart
Lees ook:
Uitvaart huisdier steeds normaler: 'Dienst voor vrienden van Chico'

Corné Mulders, directeur uitvaartzorg Monuta denkt dat Nederlanders vasthouden aan een traditionele uitvaart omdat er bij leven te weinig over gesproken wordt. "Ik denk dat mensen - op het moment dat een dierbare komt te overlijden - in een andere emotionele toestand zitten. Ik denk dat er dan ook niet veel tijd genomen wordt om na te denken over wat ze willen. Dan is het fijn om op gewoontes terug te vallen."

Geen ruzie

Mulders hoopt dan ook dat het onderzoek het onderwerp wat meer bespreekbaar maakt. "Als je het erover hebt en je legt het vast dan geeft dat houvast, rust en vertrouwen. Dan weten de nabestaanden zeker dat ze het goed doen."

Het zorgt ook voor minder stress. "Dan krijg je er ook geen ruzie over en heb je meer tijd voor de rouwverwerking."