CenterParcs

Eerste waterglijbaan met looping geopend: 'Als je te langzaam gaat kom je stil te liggen'

07 april 2022 14:26 Aangepast: 08 april 2022 08:47
De glazen koker waar je in moet Beeld © CenterParcs

Een looping kennen we al van achtbanen, maar CenterParcs in het Brabantse Kempervennen claimt vandaag de eerste waterglijbaan met looping in Nederland te hebben geopend: de Aqualoop. Het ziet er echter bij de waterglijbaan niet uit zoals we gewend zijn bij een achtbaan. Wanneer spreken we van een looping?

Iedereen die zich wil wagen aan de AquaLoop moet in een glazen koker gaan staan. "Vervolgens valt de vloer onder je weg en val je tien meter naar beneden", zegt Marthijn Tabak van CenterParcs. Je wordt daarna via een soort hellingshoek in de looping gebracht. "Dan ga je zes meter omhoog de looping in en weer omlaag. Je hebt, afhankelijk van je gewicht, een snelheid van vijftig à zestig kilometer per uur." Om alles in goede banen te leiden staat er de hele dag een begeleider bij de Aqualoop.

Een lus

Bij het woord looping denk je misschien aan iets wat over de kop gaat. Dat gaat deze waterglijbaan niet, maar toch mag CenterParcs zeggen dat de glijbaan een looping heeft. Althans, volgens Twan Wilting, onderzoeker technische natuurkunde bij de TU Eindhoven. "Eigenlijk is het heel simpel. Een loop is een vorm die dusdanig kromt of buigt en zichzelf daardoor kruist. Het is een lus", zegt hij. "En die kan verticaal zijn, horizontaal of daartussenin."

Het blauwe deel van de glijbaan is de looping Het blauwe deel van de glijbaan is de looping

Bij een achtbaan is de looping vaak verticaal, waardoor mensen over de kop gaan. Dat zou bij een waterglijbaan in theorie ook kunnen, maar veilig is het niet. "Als een persoon snel genoeg gaat dan kun je met de juiste snelheid perfect in een glijbaan over de kop gaan", legt Wilting uit. "Maar niet iedereen gaat met dezelfde snelheid omlaag en daardoor kan het zo zijn dat je niet hard genoeg gaat om de lus veilig af te maken. Bij een achtbaan kan je wel over de kop omdat je allemaal hard genoeg gaat."

'Komen ermee weg'

Wilting noemt iets een looping zodra het op enige manier op een lus lijkt, maar Wessel Wit van pretparkwebsite Looopings vindt dat je in de pretparkwereld pas van een looping kan spreken als de lus verticaal is. "Toch komt CenterParcs er mee weg om het zo te noemen, omdat het er een beetje op lijkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabants pretpark kort glijbaan in nadat jongen gelanceerd werd

En dat de glijbaan niet over de kop gaat betekent volgens Wit niet dat hij niet bijzonder is. "Het bijzondere aan deze waterglijbaan is dat je genoeg snelheid moet maken om in een schuine bocht omhoog te gaan." Het is even spannend: als je niet snel genoeg gaat kan je stil komen te liggen. Dat betekent niet dat je moet wachten op de volgende glijbaankandidaat om je een trap vooruit te geven. "Er zijn gewoon deurtjes zodat je eruit kan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore