Ga naar de inhoud
Boek Arthur Japin

Mooiste liefdeszin ooit verkozen: 'Ook Nederlander houdt van romantiek'

Sergio Vyent denkt dat we in Nederland wel van romantiek houden Beeld © EditieNL

"Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was." Volgens deelnemers van een peiling van Stichting CPNB is dit de mooiste liefdeszin uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. Dat werd gisteren bekendgemaakt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Maar zit de Nederlander wel op dat soort spreuken te wachten?

De zin komt uit 'Een schitterend gebrek', een boek van Arthur Japin dat in 2003 werd gepubliceerd. De peiling werd gehouden in het kader van het thema 'eerste liefde' van de aankomende boekenweek.

Meer dan 'ik hou van je'

Sergio Vyent, auteur van het boek 'De liefde volgens Sergio' en bekend van First Dates, is enthousiast over de winnende zin. "Ik vind hem geweldig. Echt heel mooi. En ook heel positief. Het is meer dan alleen 'ik hou van je' of 'ik vind je leuk'. Soms is dat fijn om te horen. Ik denk dat we er wel behoefte aan hebben."

'Het
Lees ook:
'Het enige wat telt...' van Arthur Japin is mooiste liefdeszin van Nederland

Toch blinken Nederlanders niet bepaald uit in het zoeken van diepgang in liefdesverklaringen. "Tja", zegt Sergio, gevolgd door een stilte. "We moeten het misschien een beetje leren."

Per persoon verschillend

Klazien Schaap, datingexpert bij het bedrijf Love Hacks, is ook enthousiast over de liefdeszin. "Het raakt mij wel. Het is zeer romantisch." Toch denkt ze dat-ie niet altijd werkt. "Het is afhankelijk van iemands zelfbeeld. Als jij jezelf niet zoveel waard vindt en het niet ziet, ga je misschien op zoek naar bewijzen. Dan haal je alle romantiek eruit."

Maar het kan ook goed uitpakken. "Het kan zo zijn dat je altijd je best hebt moeten doen om bevestiging te krijgen. Dan kun je na het horen van deze zin echt denken: wów, zoiets heeft nog nooit iemand tegen me gezegd."

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... romantiek

Ook het moment en de manier waarop je de zin uitspreekt maken verschil. "Je moet dit alleen zeggen als je het echt meent. En niet als trucje gebruiken."

Romantiek in Nederland

Maar is zo'n romantische zin überhaupt wel geschikt voor de toch wat botte Nederlander? "Ik denk dat romantiek in Nederland geen slechte reputatie heeft. Alleen zijn we heel nuchter. Soms is het: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Maar we vinden het wel leuk als iemand een mooi gebaar maakt." 

Ook Sergio zegt dat het niet voor iedereen is weggelegd. "Het moet wel bij je passen. Sommige mensen hebben koosnaampjes voor elkaar, dat is ook al heel waardevol. Zo'n liefdeszin is een goede manier om je te laten inspireren, maar zorg wel dat het vanuit jezelf komt. Anders komt het niet over."