Ga naar de inhoud
Menstruatiecoach Club Brugge

Rekening houden met menstruatie bij vrouwenvoetbal: 'Voorkomt blessures'

Spelers van Excelsior Vrouwen met hoofdtrainer Richard Mank Beeld © EditieNL

Voetballers die ongesteld zijn krijgen bij het Belgische Club Brugge voortaan een speciale behandeling. Een menstruatiecoach gaat de trainingen bij de voetbalclub aanpassen op de menstruatiecyclus. Uit een rondgang van EditieNL blijkt dat twee Nederlandse profclubs zich ook al bezighouden met de cyclus van spelers.

Nog geen enkele Nederlandse voetbalclub heeft een menstruatiecoach, al zijn sommige clubs dus wel met de cyclus bezig. Feyenoord laat aan EditieNL weten dat de club in gesprek is met spelers om te kijken wat ze tijdens de menstruatie nodig hebben. Bij Excelsior wordt er al rekening mee gehouden in het trainingsschema.

"We passen de krachttraining bijvoorbeeld aan in de week dat de speler ongesteld is", vertelt hoofdtrainer Richard Mank van het vrouwenelftal van Excelsior. "De trainer zal bepaalde oefeningen dan niet doen, want in onze ervaring kan je dan blessures krijgen."

Minder intens trainen

De club bracht dat de afgelopen tijd in kaart. "Wat ons opviel was dat 85 procent van de blessures waren op het moment dat onze spelers ongesteld waren. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar zo denken we niet. We willen er daarom gewoon rekening mee houden." De intensiteit van de trainingen wordt daarom afgeschaald.

Last
Lees ook:
Last van heftige ongesteldheid: 'Binnen uur kon ik me alweer verschonen'

De spelers zijn niet meteen helemaal vrij tijdens hun menstruatie. "Je moet gewoon op de training verschijnen." En ook de wedstrijden moet je er gewoon staan. "Dan moeten we presteren. In de opstelling hou ik er geen rekening mee."

"Maar als we zien dat spelers tijdens de wedstrijd verzuren en ze zijn ongesteld, dan wordt het meegenomen in de discussies over het wisselen. We kunnen ze dan eerder van het veld halen." Al beïnvloedt de menstruatie dus nooit of spelers wel of niet het veld op mogen.

Ontwijk krachtexplosies

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar blessures als je ongesteld bent, zegt sportfysiotherapeut Fenna Uittenbogaard. "Maar in de praktijk zie je dat de kruisband vaker scheurt. Ook revalideren in de periode dat je ongesteld bent gaat minder snel."

Taboe
Lees ook:
Taboe rond menstruatie op basisschool: 'Geen prullenbakjes op de wc'

"Ik denk dat het komt door het hormoon oestrogeen dat vrijkomt op het moment dat je menstrueert. Dat hormoon zorgt in je lijf ervoor dat je bindweefsel hypermobieler wordt." Daardoor kan het korte explosies minder goed opvangen. "Zoals de onverwachte snelle sprints."

Tijdens de menstruatie kan het risico op blessures verlaagd worden door dat soort korte krachtexplosies tijdelijk niet te doen. "Krachttraining zonder onverwachte elementen zou beter passen op het moment dat je ongesteld bent."