Het festivalseizoen staat voor de deur en met de verdwenen coronamaatregelen kunnen veel Nederlanders niet wachten om weer te feesten. Maar het inhuren van de nodige EHBO'ers zal niet makkelijk zijn. Sinds dit jaar zijn de regels voor EHBO'ers aangescherpt. Zo moeten hulpverleners over meer certificaten beschikken. De vraag is nu of er genoeg gekwalificeerde EHBO'ers zijn. Komt het festivalseizoen onder druk te staan?
Het bekende rode EHBO-koffertje is tegenwoordig niet altijd meer voldoende bij festivals. Afhankelijk van het type evenement kunnen hulpverleners bij middelgrote en grote evenementen nu aanvullende vaardigheden nodig hebben en dat heeft niet iedere huis-tuin-en-keuken-EHBO’ er. Denk aan gespecialiseerde zorg, zoals bij overmatig alcohol- en drugsgebruik en bij oververhitting of onderkoeling. Zaken die zeker op een festival belangrijk zijn.
"Omdat EHBO'ers die opleiding uit eigen zak moeten betalen zijn er veel afgehaakt", vertelt Bob Uitjens van de Stichting Evenementen EHBO Rotterdam-Zuid aan EditieNL. "Daardoor ontstaat een tekort aan hulpverleners."
Alles duurder
Bij zijn eigen bedrijf merkt hij ook dat het steeds moeilijker wordt om EHBO-personeel te vinden. Daarnaast wordt het personeel steeds duurder, met alle gevolgen van dien. "Eerst huurden we een hulpverlener in voor bijvoorbeeld tien euro per uur. Omdat zij nu een opleiding moeten volgen, wordt de prijs daarvan doorberekend in hun uurloon. Dus dan kosten ze 25 euro per uur."

Ook moet er tegenwoordig meer apparatuur aanwezig zijn, waardoor de prijzen hoger worden. Zo had je volgens Uitjens eerst voor tweeduizend euro een complete EHBO-post met rolstoelen, bedden, medisch zuurstof en een AED. "Maar daar moeten nu ook medicijnen en hartmachines bijkomen. Ook zijn de inkoopprijzen van handschoentjes en mondkapjes duurder geworden. We moeten soms wel tienduizend euro gaan vragen", legt Uitjens uit.
Kleine organisatoren
Directeur Ronald van Litsenburg van Event Medical Service Uden is juist blij met de nieuwe regels. "Het zorgt voor een betere kwaliteit voor bezoekers", zegt hij tegen EditieNL. Maar ook de schaarste aan hulpverleners ontgaat hem niet. Zo is hij al vroeg begonnen met het werven van nieuwe EHBO'ers en kunnen niet alle festivals bij het bedrijf terecht. "We hebben geen tekort, maar de planning heeft het lastig. Daarom nemen we nu ook geen nieuwe aanvragen van festivals meer aan."

Gaat dit dan het festivalseizoen onder druk zetten? Litsenburg denkt zelf dat het voor de grote organisatoren geen groot probleem zal zijn als alle extra prijzen doorberekend worden. "Die snappen dat wel. Het is vooral de kleine organisatoren die het moeilijk krijgen als de lokale EHBO-verenigingen de prijzen verhogen", legt hij uit.