President Zelenski en het volk van Oekraïne moeten volgens ruim honderd nationale en internationale politici alsnog genomineerd worden voor de Nobelprijs voor de Vrede. Daarover is een brief gestuurd naar het Nobelcomité, ondertekend door onder meer Lilianne Ploumen en Ank Bijleveld. Moeten we deze prijs uitreiken aan een land in oorlog?
Het initiatief van de brief aan het Nobelcomité komt van politiek adviseur en lobbyist Oliver van Loo. "Ik wil de dappere bevolking van Oekraïne laten zien dat zij er niet alleen voor staan, dat wij hun strijd zien", vertelt hij aan EditieNL. "Aan het begin van de oorlog hoorde je elke dag over wat niet kon: geen EU-lidmaatschap, geen NAVO-lidmaatschap. Toen dacht ik: we kunnen ze wél de Nobelprijs voor de Vrede geven."
Heel veel appjes
Van Loo vindt het een passende prijs. "De Oekraïense bevolking vecht voor hun soevereiniteit en het behoud van hun democratie", zegt hij. "Ik denk dat wij in Nederland in slaap zijn gevallen en democratie en vrijheid voor lief nemen. Als je dan ziet dat deze mensen ongewapend voor een Russische tank gaan staan: dat is toch ongelofelijk indrukwekkend."

Als lobbyist kent Van Loo veel politici, die hij mailde en belde om ze om hun medewerking te vragen. "En vooral heel veel appjes sturen." Ook via via kwam hij aan steeds meer mensen die de brief wilden ondertekenen. Hij hoopt dat het daarmee lukt om de nominatie, die eind januari al sloot, te heropenen.
"Als ik het comité was, zou ik dat zeker doen. Het is van essentieel belang dat de wereld aan de Oekraïners laat weten dat zij en hun strijd voor democratie gezien worden", vindt Van Loo. Dat het land in oorlog is, is voor de politiek adviseur geen reden om de vredesprijs niet uit te reiken. "Zij verdedigen hun land tegen een agressor."
'Tel tot tien'
Historicus Hans Goedkoop zet er zijn vraagtekens bij. "Mijn advies zou zijn: doe het niet, tel tot tien", zegt hij. Hij vindt dat we eerst afstand moeten nemen van onze emoties en de tijd. "De prijzen worden steeds meer aan de actualiteit gekoppeld. De jachtigheid van de wereld slaat ook hier toe. Bij zo'n prijs wil je hebben dat het over heel wat jaren nog steeds geldt. Niet dat we dan denken: aan wíe hebben we het uitgereikt?"

"Het concept van vrede wordt wel heel erg opgerekt als je een president in een land in oorlog een prijs geeft. We hebben het over de Russische oorlogsmisdaden, maar die zijn er - weliswaar op kleinere schaal - ook aan de Oekraïense kant", vervolgt Goedkoop.
"Je moet het kunnen overzien en dat kan nu nog niet. We hollen onszelf voorbij, willen het goede doen. Maar de vraag is: kunnen we deze oorlog wel overzien? Eventuele argumenten aan Russische kant wuiven we weg. Het is heel erg ingewikkeld."
Reactie comité
Het Nobelcomité (The Norwegian Nobel Committee) laat aan EditieNL weten dat de deadline van 31 januari niet kan worden verlengd. Wel konden de vijf leden van het comité tot 28 februari hun eigen nominaties indienen. Of Zelenski daarbij zat willen ze niet bevestigen of ontkennen.