Ga naar de inhoud
Zonder schil

Vrolijk Pasen voor veganisten: vegan ei maakt opmars

Maikel Vermetten - Restaurant Treurenberg Beeld © EditieNL

Veganisten hoeven deze paasdagen niet te treuren omdat ze geen eitje mee kunnen eten. Er is namelijk een alternatief zonder dierlijke ingrediënten op de markt. Het eimengsel wordt zowel in poedervorm als vloeibaar verkocht in de supermarkt. Maar smaakt het ook echt naar ei?

Het veganistische ei is niet helemaal hoe je een gewoon ei voor ogen hebt. Zo is er geen sprake van een schil, dus een eitje pellen aan de paastafel zal alsnog niet lukken. Ook is er geen gescheiden eiwit of dooier te bekennen. Een spiegelei kun je met het mengsel dus niet bakken.

Roerei

Wat je er dan wel mee kunt? Volgens het bedrijf Crackd zijn hun veganistische eieren geschikt voor hartige gerechten, eierkoeken, American pancakes en om een roerei mee te maken.

Vraag
Lees ook:
Vraag naar vegan kleding neemt toe: 'Niet altijd duurzamer'

Maar is het ook lekker? Maikel Vermetten van Chauffeurscafé-restaurant Treurenburg bakt wekelijks 360 eieren. Hij bakt voor EditieNL twee veganistische 'eieren'.

Vloeibaar en poeder

Het ei in poedervorm Orgran Vegan easy egg bakt hij als eerste. "Je ziet dat de structuur anders is", zegt hij tegen EditieNL. "Het is wat dikker, wat stroperiger." Maar hoe smaakt het? "Ja je proeft het ei wel, maar het is net alsof je puree eet."

Over het vloeibare vegan ei van Crackd is hij minder enthousiast. "Nee dit is 'm niet. Het ziet er niet uit en smaakt ook niet."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer soorten vegan kaas, maar kunnen ze al tippen aan de traditionele?

Dat de smaakt van plantaardige eieren achter blijft is volgens foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer niet gek. "Er is nog weinig innovatie geweest wat betreft vegan eieren. Er is nog te weinig druk van de consument geweest want die vindt het gewone ei tot nog toe wel prima."

Maar dat gaat wel veranderen denkt hij. "Het vegan ei is in opkomst." De ontwikkeling van vervangers van dierlijke eiwitten duurt volgens hem heel lang. "Het is een lange tijd niet zo lekker, en dan wordt het steeds beter en gaat het er uiteindelijk zelfs op lijken. Met vlees zijn we al zover. Met kaas en eieren nog niet. Maar dat komt wel."

Prijs

Qua kosten ben je wel iets duurder uit. Voor een scharrelei uit een doosje van zes betaal je zo'n 40 eurocent. Een vegan ei van het merk Crackd kost 77 cent (verpakking van acht). Kies je voor Orgran, dan betaal je per ei zelfs 1,10 euro (verpakking van vijf).