Ga naar de inhoud
Wachtlijsten

Verdrinkingsgevaar voorkomen: 'Geef Oekraïense kinderen zwemles'

Shiva de Winter Beeld © EditieNL

Nu Oekraïense kinderen in Nederland naar school gaan roept de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ) de overheid op om het zwemonderwijs niet te vergeten. Zwembaden moeten lessen aanbieden aan vluchtelingenkinderen om verdrinkingsgevaar te voorkomen.

Shiva de Winter van de NSWZ is bang dat kinderen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland geen zwemles krijgen en daarmee risico lopen op verdrinking. "Ik denk dat er onderschat wordt dat deze kinderen in de zomer met water in aanraking gaan komen en dat dat verdrinkingsgevaar met zich meebrengt", zegt hij tegen EditieNL.

"Ze krijgen te maken met de zee, met plassen en rivieren. Bovendien zijn ze de taal niet machtig dus een bord met daarop 'onbewaakt strand' zullen ze niet herkennen."

Diploma
Lees ook:
Diploma zonder afzwemmen: 'Wij geloven niet in een toetsmoment'

Het is daarom volgens De Winter belangrijk dat er – naast het reguliere onderwijs dat aan de kinderen wordt aangeboden – wordt nagedacht over zwemonderwijs. "De overheid moet niet verwachten dat het later wel komt."

Wachtlijst

Omdat er voor Nederlandse kinderen ook al lange wachtlijsten zijn om zwemles te kunnen volgen denkt hij eerder aan een soort schoolzwemmen. "Het moet de reguliere wachtlijsten niet in de weg staan. Combineer het met het gewone onderwijs onder schooltijd."

Zwemles

In Nederland zitten ruim 300.000 kinderen op zwemles. Ongeveer 200.000 kinderen staan op de wachtlijst om op zwemles te gaan.
De wachttijden kunnen soms oplopen tot 2,5 jaar. De verwachting is dat er duizenden Oekraïense kinderen bij die wachtlijst zullen komen.

Bron: NSWZ

De Winter roept de overheid op om zwembaden aan te spreken. "Veel gemeentebaden hebben in coronatijd overheidssteun gehad om open te blijven. De overheid moet nu iets terugvragen. Daarnaast zouden particuliere zwemscholen die kinderen willen opvangen extra subsidie moeten krijgen."

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk weer naar zwemles: 'Ik heb thuis op m'n bed geoefend'

Ook zwemdocent Ilse de Loyer hoopt dat het belang van zwemles niet onderschat wordt. "We leven in een waterrijk land. Je kunt niet verwachten dat Oekraïense kinderen alle pictogrammen van borden bij het water kunnen begrijpen. Dus het gevaar voor verdrinking is gewoon groot."

Reactie KNZB

De KNZB vindt het belangrijk dat alle kinderen in Nederland – ook kinderen die als vluchteling in Nederland zijn – leren zwemmen.
"Er wordt door zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen heel hard gewerkt om wachtlijsten terug te dringen. Er dient echter altijd oog te blijven voor kwaliteit van zwemlestrajecten. Lokale en landelijke ondersteuning voor de gehele zwembranche is van groot belang zodat instructeurs goed kunnen worden opgeleid en alle kinderen toegang hebben en houden tot kwalitatief goed zwemonderwijs."