Vandaag 450 jaar geleden

Zelenski verwijst naar bezetting Den Briel: 'Nederlanders weten er te weinig over'

01 april 2022 17:49 Aangepast: 01 april 2022 18:06
In Brielle werd vandaag de bezetting van Den Briel in 1572 nagespeeld Beeld © EditieNL

Nederland kreeg gisteren een lesje geschiedenis van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In zijn speech voor de Tweede Kamer had hij het niet alleen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over 1 april 1572, 'de dag dat Nederland opstond tegen de tirannie'. Een dag waarbij wellicht niet meteen een belletje gaan rinkelen. "Zeker als volksvertegenwoordiger mag je toch wel iets van je nationale geschiedenis afweten."

'En op 1 april verloor Alva zijn bril.' Het zou zomaar kunnen dat je de uitdrukking kent. Het gaat over de historische inname van Den Briel ('bril') tijdens de Tachtigjarige Oorlog, vandaag precies 450 jaar geleden. Het was het begin van het einde van de Spaanse overheersing.

Toespraak Tweede Kamer

Zelenski herinnerde ons er gisteren aan in de toespraak die via een videoverbinding te zien was in de Tweede Kamer. "Morgen viert Nederland de 450ste verjaardag van de opstand tegen de tirannie", zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelenski tegen Tweede Kamer: 'Neerschieten MH17 valt niet te vergeven'

In Den Briel, dat tegenwoordig Brielle wordt genoemd, werd er vandaag uitgebreid stilgestaan bij de historische gebeurtenis. Duizenden mensen liepen er vandaag rond in traditionele kleding. De inname van de stad werd zelfs nagespeeld. "We vieren vandaag 450 jaar vrijheid", zegt burgemeester Gregor Rensen tegen EditieNL.

Vanmiddag werd de historische gebeurtenis nagespeeld Vanmiddag werd de historische gebeurtenis nagespeeld

1 april 1572

Vandaag precies 450 jaar geleden namen de watergeuzen het stadje Den Briel in. Zij waren daarmee de eersten die een Nederlandse stad wisten te veroveren van de Spanjaarden. Het was daarmee het begin van het einde van de Spaanse overheersing.

Tot zijn verbazing hoorde Rensen dat verschillende politici niet wisten waar Zelenski gisteren naar verwees. "Ik neem dat ze eigenlijk wel kwalijk. Als volksvertegenwoordiger mag je toch wel iets van je nationale geschiedenis afweten. Zeker van de belangrijkste momenten."

Dat veel 'gewone' Nederlanders er weinig of niets van afweten, vindt hij ook jammer. "Het was het eerste moment dat we aan de onafhankelijkheid konden gaan werken. Daar hebben we nog iedere dag profijt van."

Elk jaar op 1 april wordt in Brielle de vrijheid gevierd Elk jaar op 1 april wordt in Brielle de vrijheid gevierd

Hubert Slings, de man achter Canon van Nederland (een lijst van vijftig thema's die de geschiedenis van Nederland samenvatten) vindt het helemaal niet zo kwalijk dat niet iedereen ermee bekend is. "Dat is helemaal geen schande hoor. Als je de historie van ons land maar kent. Daar hoort de Tachtigjarige Oorlog natuurlijk wel bij."

In de canon is de inname van Den Briel wel opgenomen. "Maar het is geen opzichzelfstaand punt. Het valt in de canon onder 'Willem van Oranje'. Ik denk dat weinig mensen precies weten hoe het zat met Alva en dat geeft niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe viel de toespraak van Zelensky in het parlement?

"Overigens is een tijdje geleden ontdekt dat de watergeuzen helemaal niet zulke briljante strijders waren. Het waren eigenlijk piraten en de slag bij den Briel was eigenlijk een toevalstreffer. Echte lieverdjes waren het ook al niet. Ze hebben na de inname van Den Briel diverse mensen opgehangen, waaronder enkele geestelijken. Ik vraag me af of Zelenski dat deel van onze geschiedenis ook heeft bestudeerd."

Bezoek aan Brielle

Voor iedereen die op dit gebied nog wat te leren heeft, heeft burgemeester Rensen een boodschap: "Probeer 1 april in Brielle een keer te bezoeken. Dan krijg je de hele geschiedenis mee en besef je ook weer hoe belangrijk het is om te vechten voor onafhankelijkheid, zelfbeschikking, vrijheid en democratie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore