Twee doden

Veel kinderen bij incident McDonald's: 'Niet altijd behoefte om te praten'

31 maart 2022 18:00
Bij het schietincident in Zwolle zijn twee mannen omgekomen Beeld © ANP

De impact van de dodelijke schietpartij gisteren in McDonald's is groot. In het restaurant in Zwolle waren op dat moment veel kinderen aanwezig. Wat doet zo'n incident met een kind en hoe help je met de verwerking?

Bij het incident dat gisteren rond 18.00 uur plaatsvond zijn twee mannen om het leven gekomen. Een van hen overleed ter plekke, de ander niet veel later. Op dat tijdstip was het druk in het restaurants. Er waren veel gezinnen met jonge kinderen aanwezig.

Onverwachte emoties

Voor die kinderen is hulp nu erg belangrijk – zelfs als ze niet direct laten blijken dat ze het er moeilijk mee hebben. "Zij kunnen na een flinke huilbui gerust weer overgaan tot de orde van de dag", vertelt Jolise Stol van Slachtofferhulp Nederland. "Ouders maken zich soms ook wel zorgen, omdat het lijkt of een gebeurtenis helemaal niets heeft gedaan met het kind."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongste broer was doelwit bij aanslag McDonald's, oudste was collateral damage'

Als volwassene is het moeilijk om je in te leven in de behoeften van het kind, zegt Stol. "Je denkt misschien dat je heel veel aandacht voor de gebeurtenis moet hebben, maar soms wil een kind gewoon aan de keukentafel tekenen. Probeer het niet te veel te forceren. Geef ze een gevoel van veiligheid en structuur. En geef ze ruimte om te spelen en om ander gedrag te vertonen."

Terugval in ontwikkeling

Een heftige gebeurtenis kan leiden tot een terugval in de ontwikkeling. "Jonge kinderen kunnen zich jonger gaan gedragen, door bijvoorbeeld heel aanhankelijk te doen en weer bij de ouders in bed willen slapen. Of ze gaan weer bedplassen. Ook kunnen ze huileriger worden. Oudere kinderen kunnen zich juist wat recalcitranter gaan gedragen."

Op die manieren uit het kind de spanning in zijn of haar lichaam. "De stressreacties die je van volwassene kent, kunnen ook bij kinderen voorkomen. Maar het gedrag kan bij kinderen heel snel omslaan, dat is een verschil. Een kind kan ergens om huilen en kort daarna weer buitenspelen. Dat betekent niet dat ze de gebeurtenis al zijn vergeten, maar het is een manier om ermee om te gaan. Kinderen uiten zich niet per se in woorden, maar meer in gedrag."

Angstig

Kinderen die gisteren bij het incident in McDonald's aanwezig waren kunnen daar de komende tijd zeker last van hebben, vertelt kinderpsycholoog Els van der Most-Kok. "Ze zullen angstiger zijn en bijvoorbeeld heftig reageren als ze ineens een knal horen. Dat noem je hyperalertheid. Ook kunnen ze nachtmerries hebben", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte (32) aangehouden voor dodelijke schietpartij McDonald's Zwolle

Ook op de lange termijn kunnen ze flashbacks blijven houden. "Knallende geluiden kunnen een trigger blijven."

Elk kind is anders

Toch zal het sterk per kind verschillen hoe heftig hij of zij erop reageert. "Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van wat een kind daarvoor al heeft meegemaakt. Zijn er al akelige of traumatische gebeurtenissen geweest? Als dat zo is, zal deze ervaring daar bovenop komen en reageert het kind heftiger. Als dit de eerste nare ervaring is geweest, doven de herinneringen en nachtmerries bijna altijd vanzelf uit."

EMDR

Voor kinderen die veel last hebben kan EMDR-therapie een optie zijn. "Dat is een methode om trauma's te verwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van oogbewegingen en andere afleidingen, terwijl het kind denkt aan de traumatische gebeurtenis. "Daarmee doof je de prikkel uit. De herinnering zal blijven, maar de kracht gaat ervan af. Je leert: het is verleden tijd, en niet meer nu."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkers McDonald's Zwolle 'diep aangeslagen' na schietpartij

Maar het belangrijkst is volgens de kinderpsycholoog dat de ouders die erbij waren als eerst geholpen worden. "Dat zijn de mensen die voor de kinderen zorgen. Je kunt het vergelijken met de instructies in het vliegtuig: daar moet je ook eerst je eigen zuurstofmasker opzetten en daarna pas dat van je kind. Dan ben je zelf sterk genoeg om het kind goed te kunnen helpen. Dat geldt ook voor traumatische gebeurtenissen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore