Ga naar de inhoud
Iris Apfel x H&M

Kleding met felle kleuren en drukke prints voor ouderen? 'Je lijkt jonger'

Anita Willemars, modespecialist bij 50+, in kleding van de collectie van H&M x Iris Apfel Beeld © EditieNL

Kleding met felle kleuren en drukke prints is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij mode voor ouderen. Het honderdjarige mode-icoon Iris Apfel staat er juist om bekend. Samen met H&M brengt zij vandaag een collectie uit waar opvallende kleuren en prints ook niet aan ontbreken. "We willen van het woord seniorenmode af."

Om de honderdste verjaardag van zakenvrouw, interieurontwerpster en mode-icoon Iris Apfel te vieren, slaan zij en de kledingketen hun handen in een. "Apfel omarmt uniekheid en draagt wat haarzelf blij maakt. Zij wil anderen aanmoedigen dat ook te doen", laat de H&M weten in een persbericht.

Ondanks haar leeftijd weet het mode-icoon nog altijd op te vallen met haar outfits. "Iedereen ziet er tegenwoordig hetzelfde uit en draagt wat op dat moment in de mode is of wat anderen zeggen dat ze moeten dragen. Dat is zo saai.", aldus Apfel.

Seniorenmode

Deze woorden verwacht je misschien niet snel uit de mond van een honderdjarige vrouw. Bij mode voor ouderen denken veel mensen namelijk aan stoffige of oubollige kleding, merkt Nella Oskam van Doorduyn Mode op. Maar niks is minder waar. "Kleding voor ouderen is absoluut niet meer saai. Het is hipper en juist versierd met kleuren en printjes", zegt Oskam.

Mode-icoon
Lees ook:
Mode-icoon Iris Apfel 100 jaar: 'Ongelofelijk groot voorbeeld'

Daarom denkt ze dat de collectie van Apfel goed aan zal slaan, ook onder ouderen. Juist omdat de stempel 'seniorenmode' er niet op zit. "Wij gaan dagelijks met een busje naar verzorgingshuizen om kleding te brengen. Daar stond altijd 'seniorenmode' op, maar dat hebben we er vanaf gehaald. Dat is echt niet wat onze doelgroep wil horen."

Vrolijker

Anita Willemars, modespecialist bij 50+ Nouveau ziet Apfel als het voorbeeld dat alles kan, ook als je ouder bent. Zij vindt dat de opvallende kleuren en prints juist heel geschikt zijn voor oudere vrouwen. "Als je ouder wordt verdwijnt de kleur uit je gezicht en je haar. Dus je moet juist kleur toevoegen, dan lijk je jonger", zegt Willemars tegen EditieNL.

Een ander voordeel is volgens de modespecialist dat je vrolijker wordt van kleur. "Maar niet alleen jijzelf, ook de mensen om je heen. Plus het geeft je zelfvertrouwen een boost."

Documentaire
Lees ook:
Documentaire over mode-icoon Iris Apfel in de maak

Het belangrijkste vindt Willemars, net als Iris Apfel, dat je jezelf goed te voelt in de kleding die je draagt. "Een korte rok of iets met blote armen is dan echt niet te gek, ook niet voor ouderen. Alleen moet je je huid goed verzorgen naarmate je ouder wordt."

En als je toch liever niet te opvallende kleding draagt? "Geef je kleding dan een leuk accent. Draag bijvoorbeeld een felgroen vestje over een zwarte jurk of shirt. Dat maakt het al van nu", zegt Willemars.