Ga naar de inhoud
Gepureerde groenten

Eten uit 3D-printer voor mensen met slikproblemen: 'Krijgen nu bruine smurrie'

Peter Nieuwkerk van het bedrijf Gastronology met 3D geprinte groenten Beeld © EditieNL

Een gepureerde wortel in de vorm van een wortel: het bedrijf Gastronology wil met een 3D printer gepureerd eten terugbrengen naar de originele vorm. Zo hopen zij mensen met kauw- en slikproblemen in verzorgingstehuizen een goede etenservaring te geven, want die ontbreekt nog te vaak denkt het bedrijf. Is dit dan dé oplossing voor dat probleem?

Peter Nieuwkerk van het bedrijf vindt van wel. Zijn idee is als volgt: door van een verse groente, zoals een broccoli, puree te maken kun je het gebruiken om mee te printen. De 3D printer maakt met de puree dan de vorm van een broccoliroosje na. Het gepureerde roosje wordt ingevroren en hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden. Een uitkomst voor mensen met dysfagie (kauw- en slikproblemen). 

"Als je naar de gewone keuken kijkt is er veel ontwikkeld ten opzichte van voedingsmiddelen, kwaliteit en presentatie. Maar de ontwikkelingen van het eten voor mensen met dysfagie ligt al veertig jaar stil", vertelt Nieuwkerk aan EditieNL.

Kauw- en slikproblemen 

Dysfagie is een aandoening van kauw- en slikproblemen. De aandoening komt het meeste voor bij neurologische aandoeningen, zoals MS, dementie en de ziekte van Parkinson. Zo heeft ongeveer 82 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson last van dysfagie. Aan een behandeling van hoofd- of halskanker houdt zo'n 45 procent slik- en kauwklachten over.

Volgens hem krijgen mensen met kauw- en slikproblemen in verzorgingstehuizen nu nog een bruine smurrie uit de blender voorgeschoteld. Daarom ging hij samen met chef Eugène Swalen op zoek naar een manier om mensen met dysfagie te laten genieten van eten.

"Zij verdienen ook een goede etenservaring. Dat begint bij het eten op je bord herkennen", vertelt Nieuwkerk. "Maar het moet ook lekker en veilig zijn. Dat kunnen wij nu bieden."

'Kwakje bruin spul'

Nu is het voor Nieuwkerk en Swalen tijd om het plan op grote schaal in werking te zetten. "We zijn bezig met het opzetten van een industriële productielijn, zodat we veel eten kunnen printen. In totaal gaan we 25 duizend kilo groenten per dag maken", zegt Nieuwkerk.

Kant-en-klaar
Lees ook:
Kant-en-klaar metaal uit de 3D printer

Professor Diëtetiek Marian de van der Schueren is positief over het plan. "Kwaliteit van leven is heel belangrijk voor bewoners in verzorgtehuizen. Als je al slecht kan eten en dan ook nog eens een kwakje bruin spul op je bord krijgt, wordt het er niet beter op."

Verbazingwekkend goed

Maar er zit ook een kanttekening aan: "Ieder ziektebeeld vraagt om maatwerk betreft eten. Zo kunnen sommige mensen bijvoorbeeld alleen dikke vloeibare dingen slikken en anderen juist alleen dunne. 3D geprint voedsel is meestal gemalen, dus zit daar een beetje tussenin", legt De van der Schueren uit aan EditieNL.

Vergeet
Lees ook:
Vergeet 3d printen, 4d komt eraan!

Toch zullen er over het algemeen veel mensen zijn die baat hebben bij het plan van Nieuwkerk. "Ik heb het geproefd en het is echt verbazingwekkend hoe goed het smaakt. Mensen krijgen zo de goede voeding binnen en het levert iets op voor het oog."