Tweede Kamer

Toespraak Zelenski trekt bezoekers: 'Mijn beeld van hem is nu nog krachtiger'

31 maart 2022 12:30 Aangepast: 31 maart 2022 12:35
Geert en Gepke de Jonge waren er vanmorgen ook bij Beeld © EditieNL

Vanmorgen sprak Volodimir Zelenski de Tweede Kamer toe via een videobelverbinding. Niet alleen de Kamerleden, maar ook tientallen toeschouwers kwamen erop af. Wat maakt de Oekraïense president zo populair?

Allerlei soorten bezoekers waren vanmorgen aanwezig. Niet alleen medewerkers van de Kamer, maar ook studenten politicologie en bestuurskunde en mensen die 'zomaar geïnteresseerd' waren.

Krachtige woorden

Een van hen is Ivan Gemin, die vanmorgen helemaal vanuit Heerhugowaard naar Den Haag is gekomen. "Ik ben echt onder de indruk van deze man en wilde er graag bij zijn. Dit is toch bijzonderder dan thuis op de bank kijken." Hij is nog steeds blij met zijn keuze om erbij te zijn. "Wat een krachtige woorden sprak hij uit. Ik ben erg benieuwd wat Nederland nu gaat doen. Ik blijf hier dan ook voor het debat."

Ivan Gemin Ivan Gemin

Ook Geert en Gepke de Jonge uit Assen waren erbij. "Wij gaan elk jaar een paar dagen naar Den Haag. Dit leek ons nu het uitgelezen moment om te gaan."

Nog positiever beeld

Ondanks dat het stel het jammer vond dat ze in een aparte ruimte zaten en niet in de zaal zelf mee mochten kijken, vonden ze het zeker de moeite waard. "Ik was hiervoor al onder de indruk van de president, maar nu nog meer", zegt Geert. "Hij kwam heel goed voorbereid over. Ik vond het krachtig dat hij Rotterdam en de MH17 benoemde. Mijn beeld van Zelenski is nog positiever en sterker geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïense president Zelenski spreekt Tweede Kamer toe: dit wil hij bereiken

Dat veel mensen zo onder de indruk zijn van Zelenski is niet gek, vindt Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut. "Hij heeft door de weken heen heel goede oneliners gebruikt. Alles wat hij zegt en doet is krachtig", zegt hij tegen EditieNL. "Het zijn vaak korte boodschappen."

Hoe concreter de toespraak, hoe beter die is, zegt Van Grieken. "Zelenski laat naast de standaardbeelden ook nieuwe dingen zien. Ik denk dat zijn toespraak van vandaag zeker wat gaat bewerkstelligen in Nederland. Vanuit moreel perspectief is er misschien nog meer het gevoel dat we meer moeten doen."

Locatie en kleding

Ook zijn locatie- en kledingkeuze werken mee. "Hij draagt geen legeroutfit, maar het lijkt er wel op. En hij staat vaak op straat en laat daarmee zien hij een enorm risico neemt. Dat hij in het ziekenhuis is geweest wekt ook empathie op. Aan de ene kant laat hij de verschrikking van de oorlog zien. Aan de andere kant laat hij zien dat hij een leider is. Dat werkt heel goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore