Ga naar de inhoud
Saharazand

Sommige Nederlanders wassen hun auto nooit: 'Elke week een sopje erover is beter'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Heb jij je auto onlangs gewassen, of zit het Saharazand nog op je ruiten? Als dat laatste het geval is, ben je lang niet de enige. Uit een peiling van een autoverzekeraar blijkt dat veel Nederlanders zelden met hun auto door de wasstraat gaan, sommigen doen het zelfs helemaal nooit. Maar of dat nou verstandig is?

"Waarschijnlijk zit bij mij het Saharazand van februari 2021 er nog op", reageert Annelies op Facebook. En Linda schrijft dat ze haar auto vier jaar heeft maar nog nooit heeft gewassen: "Sterker nog, ik ben nog nooit met een auto in een wasstraat geweest."

Heel wat mensen laten de wasstraat dus het liefste links liggen. Dat blijkt ook uit de peiling van Allianz Direct: 21 procent van de ondervraagden zegt nooit te gaan, 43 procent bezoekt de wasstraat eens in de paar maanden. Toch gaf 64 procent van de ondervraagde mensen aan een schone auto wel belangrijk te vinden. Waarom doen we daar dan niet altijd iets mee?

Uitstelgedrag

"We zijn redelijk lui en we stellen graag van alles uit. Of het nu om een opstel schrijven gaat, klussen in huis, of je auto schoonmaken", zegt consumentenpsycholoog Tom van Bommel. "Het speelt ook mee dat als veel auto's om je heen vies zijn je minder druk voelt om rond te rijden in een schone auto. De sociale norm plus een lui brein maken dat je een behoorlijke wilskracht moet hebben om je auto schoon te gaan maken."

Enorme
Lees ook:
Enorme rijen bij wasstraat door Saharastof: 'Het loopt storm'

Zelf poetsen

21 procent van de mensen gaat dus nooit door de wasstraat. Maar zelf de poetsdoek pakken, daar begint 27 procent van de ondervraagden ook niet aan. 35 procent doet dit eens in de paar maanden. Toch zijn er ook mensen die het juist leuk vinden om de auto met de hand te wassen: het gaat dan om 28 procent. Het opruimen van het interieur gaat ons iets beter af, zo'n 46 procent van de mensen ruimt bonnetjes, lege flesjes en andere troep eens in de paar maanden op.

Bron: Allianz Direct

Schadelijk

Je auto nooit of nauwelijks wassen is volgens Tom Wormgoor van autopoetsbedrijf Green & Clean een slecht idee. Het kan namelijk schadelijk zijn. "Onder je ruitenwisser zitten bijvoorbeeld kleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water netjes je auto verlaat. Dit soort afwateringskanalen kunnen verstopt raken als je nooit of weinig schoonmaakt. Het water gaat dan een andere weg zoeken en kan op plekken terecht komen waar je niet wil dat het komt."

Dat kan voor problemen zorgen als dat water terecht komt in de motorruimte waar de elektronica zit. "De computersystemen die de motor aansturen kunnen stukgaan en dan doet je auto het niet meer."

Laklaag

Een ander risico? "Regen, vogelpoep en boomhars gaan in je laklaag zitten. Als dat er lang genoeg zit, gaat die laag kapot. Het ziet er minder fraai uit en als je ooit je auto wil verkopen, is-ie minder waard", zegt Wormgoor.

Wekelijks schoonmaken

Bij het schoonmaakbedrijf komen behoorlijk vieze auto's binnen. "We zien veel ingebrande vogelpoepjes en boomhars. Soms is het schokkend hoe vies auto's zijn. Meestal kunnen we de auto's weer schoonkrijgen", vertelt Wormgoor. "Daarnaast hebben we ook veel klanten die hun auto wel goed verzorgen."

Het is volgens hem het beste om je auto wekelijks schoon te maken. "Het liefst met de hand, dan kom je toch beter bij alle kieren en gaatjes. Het is wel belangrijk dat je niet met het vieze sopje opnieuw over de auto gaat." Is dat je toch wat te veel om wekelijks te doen, dan kun je overwegen om toch de wasstraat in te rijden. "Die zijn tegenwoordig ook steeds beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore