Ga naar de inhoud
Zweedse koffiepauze

Neem in plaats van pauze eens een fika: 'Goed voor werkgeluk'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Zie jij uitgebreide pauzes met koffie, thee, gebak en kletsen met je collega's wel zitten? Dit is in Zweden heel normaal. Ze noemen het de 'fika'. Volgens een Nederlandse psycholoog en stressdeskundige zou het geen slecht idee zijn om die ook in het Nederlandse werkleven in te voeren. "Technisch gezien nemen we nu nog te weinig pauze en dat is belastend voor je hoofd."

Bij de Nederlandse Ikea-filialen kunnen werknemers al gebruikmaken van de Zweedse fika. Het is het gebruik om tijdens je werkdag twee of drie keer koffiepauze te nemen en daarbij ook echt even al het werk achter je te laten. Ook komt daar vaak een lekkernij en kletsen met collega's bij kijken.

Zo'n pauze zou goed zijn voor de rust in je hoofd, waardoor de werkdag beter vol te houden is. Ook moet het zorgen voor meer productiviteit en werkgeluk. "Ik zeg niet dat we morgen verplicht een fika moeten invoeren, maar een langere pauze met sociaal contact is zeker geen slecht idee", zegt psycholoog en stressdeskundige Thijs Launspach tegen EditieNL.

Verschil tussen fika en 'gewone' pauze

Aan een fika zitten bepaalde regels over hoe die moet worden ingericht. Zo is het de bedoeling dat werknemers hun werkplek fysiek verlaten om echt helemaal afgesloten te zijn van hun werk. Daarbij kunnen ze in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes kletsen met collega's. Het liefst over lichte onderwerpen die niets met hun werk te maken hebben.

In die fika-ruimtes komen mensen van verschillende afdelingen samen. Daar staat ook altijd eten en drinken klaar. Verder wordt de fika zeker wel twee tot drie keer per dag gehouden in Zweden. 

Ondergesneeuwd

Hij denkt dat er op een gemiddelde werkdag te weinig ruimte is voor sociaal contact met collega's. "Die contacten raken ondergesneeuwd door deadlines, werkdruk en stress. Daardoor kampen veel mensen met burnoutklachten", legt Launspach uit. "Zonde dat er dus minder aandacht is voor dat sociaal contact, want dat is juist ongelooflijk belangrijk voor je welzijn en werkgeluk."

Het
Lees ook
Het Zweedse recept tegen werkstress: fika

Daar komt ook nog eens bij kijken dat we in Nederland te weinig pauze nemen. "En dat is belastend voor je hoofd. Dat heeft rust nodig om het de hele dag vol te kunnen houden", zegt Launspach. Maar of we in Nederland ook echt snel meer pauzes zullen nemen? "Dat denk ik niet. We hebben er al moeite mee om buiten onze werktijd om onbereikbaar te zijn, terwijl dat wel ons recht is."

Design your day

Er zijn wel bedrijven in Nederland waar werknemers de ruimte krijgen om een fika te houden. Dow Benelux is daar een voorbeeld van. "Ook al zit je even omhoog door het werk, dan mag je altijd je momentje pakken", vertelt communicatiemedewerker Ciccio Pecoraro. Zo is er een sportschool in het kantoorgebouw en zijn er een aantal mooie wandelpaden in de buurt om te 'ontstressen'.

"Laatst heb ik zelf bijvoorbeeld om 15.00 uur gewoon even gesport, want dat kwam goed uit met mijn afspraken."

 

Kwart
Lees ook:
Kwart werkenden krijgt last van werkstress, waarschuwt Arbo Unie

Door het vele thuiswerken tijdens de coronapandemie is het bedrijf anders gaan kijken naar de 9-tot-5-werktijden. Daarvoor hebben ze de nieuwe richtlijn 'design your day' opgezet. "Daarbij gaat het erom dat werknemers zelf kunnen kijken waar en wanneer ze werken. Als ze bijvoorbeeld 's avonds willen werken omdat het fijner voelt of ze in de ochtend met hun kinderen willen zijn, is dat geen probleem", legt Pecoraro uit aan EditieNL.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore