Ga naar de inhoud
Kamperen

Nederlandse kampeerder kiest vaker voor vouwwagen: 'Goedkoper dan caravan'

Laurens Bos, eigenaar van de Vouwwagenzaak Beeld © EditieNL

De verkoop van vouwwagens gaat in Nederland door het dak. Het lijkt een goed alternatief voor de traditionele campers of caravans, die bijna overal uitverkocht zijn. Steeds meer Nederlanders gaan dus met de vouwwagen op pad, maar de kampeertrend is in het buitenland een stuk minder populair. "Als je iemand in het buitenland met een vouwwagen ziet, dan is de kans groot dat het een Nederlander is."

De vouwwagen is een mix tussen een caravan en tent en wordt daarom ook wel een 'tent op wielen' genoemd. Volgens de Kampeer en Caravan Industrie steeg het aantal vouwwagens in Nederland tussen 2019 en eind vorig jaar met wel 36 procent. En dat merkt ook Laurens Bos, eigenaar van de Vouwwagenzaak. "Zoveel als we vorig jaar hebben verkocht, heb ik nog nooit mee gemaakt. En ik denk dat het dit jaar ook weer hard zal gaan."

Bos denkt dat de trailertenten zo populair zijn omdat ze makkelijk op te zetten zijn. "Iedereen wil tegenwoordig snel settelen. Ook zijn ze steeds luxer", legt hij uit aan EditieNL. Zo zijn de bedden wat breder dan in een caravan of camper en hebben ze een goede lattenbodem. "Daardoor zijn de trailertenten vooral populair onder mensen die voorheen in gewone tenten kampeerden en het zat zijn om op de grond te slapen."

'Nederland kampeerland'

Volgens Laura de Leeuw, van het online platform I Love Kamperen, heeft de populariteit van de vouwwagen ook te maken met de leveringsproblemen van campers en caravans. "Mensen gaan op zoek naar een goed alternatief", vertelt De Leeuw. Ze kan zich goed voorstellen waarom mensen dan graag kiezen voor de vouwwagen. "Ze zijn goedkoper en je bent er veel wendbaarder mee dan met een camper of caravan."

Geen
Lees ook:
Geen caravan meer te krijgen: 'De wachttijden lopen op'

Ondanks dat de vouwwagen dus luxer, wendbaarder en makkelijk op te zetten is, blijven mensen wel het kampeergevoel behouden. "En dat is heel belangrijk voor Nederland. Wij leven echt in een kampeerland", zegt De Leeuw tegen EditieNL.

Vouwwagen in het buitenland 

Dat verklaart waarom de vouwwagen in Nederland veel populairder is dan in het buitenland, bevestigt ook Bos, eigenaar van de Vouwwagenzaak. "Het is echt iets Nederlands. Het wordt ook wel in andere landen verkocht, maar niet zo veel als hier. Als je iemand in het buitenland met een vouwwagen ziet, dan is de kans groot dat het een Nederlander is", zegt hij.