Ga naar de inhoud
Grofvuil

Matrassen goed recyclebaar: 'Stop met dumpen langs de weg'

Vooral in steden worden matrassen vaak langs de weg gedumpt Beeld © ANP

Je bent ze vast en zeker weleens langs de weg tegengekomen: oude matrassen die zijn gedumpt. De vaak vieze exemplaren belanden bij het grofvuil om vervolgens de verbrandingsoven in te gaan. En dat is zonde, want matrassen zijn hartstikke goed te recyclen.

Gerecyclede matrassen kunnen in allerlei vormen een tweede leven krijgen. Bijvoorbeeld als ondertapijt, valdempende matten voor speelplaatsen of vilt in de auto. De vering kan op z'n beurt omgesmolten worden tot nieuwe metaalproducten.

Maar bij relatief weinig matrassen komt het zover. Alleen al in de grote steden belanden jaarlijks twee keer zoveel matrassen bij het grofvuil als in de milieustraat. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer.

Gedumpte matrassen

Per jaar worden er ruim 1,6 miljoen matrassen afgedankt. In Amsterdam worden maar liefst 100.000 matrassen per jaar op straat gezet (zo'n 270 per dag). In Den Haag komen er 25.000 bij het grofvuil terecht (gemiddeld 68 per dag). In Rotterdam zijn dat er 27.000 (ongeveer 74 per dag).

Bron: Pointer KRO-NCRV

Hoe dichter bevolkt de plaats, hoe slechter het inzamelen van matrassen gaat. "In steden is meer hoogbouw en dan vinden mensen het lastig om hun matras weg te brengen", weet Chico van Hemert van RetourMatras, een bedrijf dat oude matrassen inzamelt en recyclet. "Dat is zonde, want gedumpte matrassen worden opgehaald door het grofvuil en gaan in de perswagen, waardoor ze niet meer goed gerecycled kunnen worden.

Vocht verboden

RetourMatras verzamelt zijn matrassen daarom op andere plekken zoals in milieustraten. "De matrassen worden in gesloten containers gestopt", vertelt Van Hemert aan EditieNL. Niet elk oude matras is geschikt. "Ze moeten droog ingezameld worden in verband met brandgevaar. Vochtige matrassen kunnen namelijk gaan broeien. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is dat nodig. Door vocht kunnen ze gaan rotten en stinken. En die stank krijg je er niet meer uit. Daardoor kunnen de materialen niet meer gebruikt worden."

Zo
Lees ook:
Zo check je of je matras moet worden vervangen

Van Hemert vindt dat gemeentes actie moeten ondernemen om te zorgen dat meer matrassen ingezameld kunnen worden. "Vaak wordt er vastgehouden aan de standaard inlevermethodieken, maar we kunnen best meer out of the box denken. Er zijn bijvoorbeeld initiatieven waarbij er een plastic zak wordt opgestuurd voor het matras. Zo blijft het droog en schoon als het langs de weg wordt gedumpt."

Ook de communicatie naar de inwoners kan volgens hem beter. "Laat ze weten hoe ze het beste hun matras kunnen inleveren en wat de mogelijkheden zijn."

Acht tot tien jaar

Gemiddeld gaat een matras acht tot tien jaar mee – al doen matrassenverkopers vaak alsof dat te lang is. "Zij hebben het vaak over vijf jaar, maar dat is onzin", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen EditieNL. "Wel hangt het heel erg af van de kwaliteit van het matras en hoe je het gebruikt."

Zo
Lees ook:
Zo maak je je matras op een makkelijke manier schoon (en zo vaak moet het)

Ook onderhoud is belangrijk. "Lucht je matras dagelijks door het beddengoed omlaag te vouwen. En zorg voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van het matras vrij laat. Kies daarnaast voor een matras dat vocht doorlaat en dat bestand is tegen kuilen." Ook je matras regelmatig draaien zou helpen. "Al beweren fabrikanten graag dat het niet zo is."

Vlekken en kringen zijn geen reden om een nieuw matras aan te schaffen, zegt Donat. "Je kunt het matras ook schoonmaken."

Vervanging nodig

Wanneer dan wel? "Als je niet meer lekker ligt en bijvoorbeeld stijf wakker wordt is dat een signaal om kritisch naar je matras te kijken." Om te testen of je matras nog goed is, kun je erop drukken. "Veert je matras niet terug? Dan wordt het tijd voor een nieuwe."