Honderden Utrechtse studenten hebben hun skireis in het Franse Risoul deze week abrupt moeten afbreken. De studentenverenigingen UVSV/NVVSU en het Utrechtse Studenten Corps maakten zich zorgen nadat negen studenten onwel zijn geworden tijdens het uitgaan, vermoedelijk nadat ze zijn gedrogeerd. "Nu het nachtleven weer volledig is geopend zijn we ook in Nederland extra alert."
De Utrechtse studenten die onwel zijn geworden hadden allemaal dezelfde symptomen: door de benen zakken, trillen, afwisselend lachen en huilen, met de ogen wegrollen, paniekaanvallen en geheugenverlies. Dit gebeurde op twee verschillende avonden. Bij alle studenten is een bloedonderzoek gedaan, maar de uitslag is nog niet binnen.
Onrustige sfeer
Toch heerst er een sterk vermoeden dat er sprake is geweest van drogering vanwege de rare sfeer die er tijdens de après-ski hing. "Er was veel wantrouwen jegens de bewakers, het barpersoneel en de overige vakantiegangers. Dit kwam de sfeer niet ten goede en zorgde voor onrust en paniek", schrijft de vereniging op haar website.
Extra alert
Ook in Nederland wordt er in clubs extra opgelet. "Nu het nachtleven weer volledig is geopend zijn we overal extra alert op – ook op eventuele drogering", vertelt Martin Blansjaar, coördinator bij Stichting Veilige Steden. De stichting zet gastheren in bij clubs die onder andere letten op overmatig alcohol- en drugsgebruik.

"In het verleden kwam het nog vaker voor, maar ook nu maak ik wekelijks mee dat er iemand wordt gedrogeerd. Vooral dames worden vaker onwel."
Niet in alle gevallen zijn de slachtoffers daadwerkelijk gedrogeerd. "Soms hebben ze gewoon te veel alcohol op en dénken ze dat ze zijn gedrogeerd. Maar van bepaalde clubs weten we dat het vaker voorkomt, dus daar zijn we extra alert."
Kater
Ook Trudy van Dijken, arts op de spoedeisende hulp, ziet regelmatig dat mensen denken gedrogeerd te zijn, terwijl ze eigenlijk te veel alcohol gedronken hebben. En dat is niet gek, want het verschil in symptomen is niet heel groot, legt ze uit. "Alcohol en GHB geven je vaak hetzelfde gevoel. Het zijn namelijk allebei 'downers', dus je wordt van zowel alcohol als GHB slaperig."

Hoe je dan toch kan merken dat je bent gedrogeerd? "GHB is heel zout, dus dat zou je kunnen proeven in je drankje. Maar als je al dronken bent is dat misschien lastig", vertelt Van Dijken. Verder kun je GHB herkennen aan de onverwachtse, heftige effecten. Bij alcohol komen de effecten geleidelijker.
Maar het grootste verschil zie je pas nadat iemand 'out' is gegaan. "GHB werkt heel snel weer uit. Dus als je gedrogeerd bent, wordt je snel wakker en ben je daarna helder. Ook geeft de drug geen kater. Bij alcohol kom je sluimerend een beetje bij en heb je natuurlijk een kater", legt Van Dijken uit.
Meer slachtoffers
Uit een rondgang van NOS blijkt dat niet alleen studenten uit Utrecht onwel zijn geworden tijdens de wintersport in Risoul. Nog eens dertien Nederlanders uit verschillende steden zou hetzelfde zijn overkomen tijdens vakanties in Risoul de afgelopen weken. Een van hen zou nog steeds in het ziekenhuis liggen.