Ga naar de inhoud
Hoge brandstofprijzen

Van benzine naar lpg: loont het om je auto om te bouwen?

Beeld © EditieNL

Je benzineauto laten ombouwen zodat die kan rijden op lpg. Garages krijgen deze aanvraag steeds vaker sinds de brandstofprijzen de pan uit rijzen. Het gas lpg is op dit moment een stuk goedkoper dan benzine, maar loont het ook echt om je auto om te laten bouwen?

De adviesprijs voor benzine is op dit moment 2,453 euro per liter. Dat ligt voor lpg – dat staat voor liquid petroleum gas en ook wel autogas wordt genoemd – op slechts 1,371 euro per liter. Nogal een verschil. De wachtlijsten bij ombouwbedrijven lopen op, want steeds meer mensen willen van de benzine af.

Carpool-app
Lees ook:
Carpool-app in strijd tegen hoge benzineprijzen: 'Studenten betalen niks'

"Het is heel druk. We hebben drie keer zoveel aanvragen als we normaal hebben. Mensen zijn op zoek naar alternatieven voor benzine", zegt Ad Kattestaart van E&A Autogastechniek. De wachtlijst bij het bedrijf is inmiddels opgelopen tot zo'n vier weken. "Er zijn enkele uitzonderingen maar in principe kan iedere auto omgebouwd worden zodat die kan rijden op lpg."

Gastank

Het ombouwen van een auto duurt twee dagen: je voertuig krijgt dan een gastank, een extra vulopening voor lpg (naast het gat waarin je normaal de benzine tankt) en een computersysteem waardoor je auto op het gas kan rijden.

Volgens Kattestaart kan de ombouw voor veel mensen een voordeel zijn, omdat je jaarlijks minder kwijt bent aan brandstofkosten. Al moet je de investering van de lpg-installatie wel meerekenen: "Dat is tussen de 1700 en de 2600 euro. En het verschilt per auto hoe zuinig je rijdt."

Loont het?

Hoe snel heb je je geld eruit? We maken een berekening met gegevens van autogas.nl. De gemiddelde automobilist rijdt zo'n 13.000 kilometer per jaar. Met een auto die 1 op 14 rijdt, ben je met de huidige brandstofprijzen bij een benzineauto 2279 euro per jaar kwijt. Bij een auto die op lpg rijdt, is dat 866 euro per jaar. Dat scheelt je dus 1413 euro per jaar.

Maar je doet natuurlijk ook een investering, die je minimaal 1700 euro kost. Ook betaal je voor lpg zo'n 232 euro extra wegenbelasting per jaar. Het kan dus zo'n anderhalf jaar duren voordat het ombouwen van je auto je echt wat oplevert.

Is
Lees ook:
Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?

Naast dat je geduld moet hebben voor je je investering eruit hebt, zijn er volgens autojournalist Wouter Karssen meer dingen waar je bij stil moet staan. "Die tank is een enorm gevaarte, die moet je ergens kwijt en dat kan niet bij alle auto's even makkelijk." Daardoor zal je reservewiel er misschien uit moeten, of heb je minder ruimte in de kofferbak. "Je voegt ook complexiteit toe aan auto's die de afgelopen jaren al steeds complexer werden, wat voor storingen kan zorgen."

'Rijdende bom'

Ook is lpg niet overal verkrijgbaar. "In Nederland gaat het wel redelijk, al zijn er minder lpg-stations dan toen het enorm populair was in 2000. Over de grens is het soms moeilijker om lpg te tanken", zegt Karssen. Ook zijn er in het buitenland parkeergarages waar je met een lpg-auto niet mag parkeren. "Ze zien het als een rijdende bom, al komt dat in de praktijk niet voor."