Ga naar de inhoud
Afscheidsbijeenkomst vandaag

Afscheid van 'een Fries icoon': waarom Piet Paulusma zo belangrijk voor Friesland was

Piet Paulusma Beeld © ANP

Iedereen die dat wil kan vandaag afscheid nemen van weerman Piet Paulusma. De bijeenkomst voor vrienden, familie en fans wordt gehouden in het Entrepotgebouw in Harlingen, de Friese stad waar Paulusma ook zijn kantoor had. De weerman heeft veel voor de provincie betekend. "Met zijn afsluiting 'oant moarn' was hij heel belangrijk voor Friesland."

"Hij is echt een Fries icoon", vertelt Martin Cnossen, directeur van Merk Fryslân, de marketingorganisatie van de provincie. "Er was geen Fries die zo vaak op televisie was. Vergis je niet: hij werkte al 36 jaar voor Omrop Fryslân. Hij is voor de mensen hier altijd al belangrijk geweest."

Molens in rouwstand

In de provincie zijn ze volgens Cnossen trots op Piet. "Hij heeft veel voor de provincie betekend. Piet was een groot ambassadeur. Hij zocht altijd plekken waar hij het weerbericht kon doen en als het even kon, deed hij dat in Friesland. Het waren altijd mooie plekken of bijzondere evenementen."

Weerman
Lees ook:
Weerman Piet Paulusma krijgt publiek afscheid

"Hij heeft de Friese taal verder gebracht", zegt woordvoerder Gerrit Hofstra namens de commissaris van de Koning in Friesland, Arno Brok. "Ook voor de boeren en de toeristische sector was hij van belang. Iedereen luisterde altijd naar Piet."

De provincie is volgens hem dan ook in rouw. "Boeren gaan zaterdag met trekkers langs de weg staan. Ook de molens zullen in rouwstand gaan." Dan worden de wieken van de molen in een speciale stand gezet, zodat iedereen weet dat er iets ergs is gebeurd. De laagste wiek wordt rechts van het midden vastgemaakt.

Belangeloos

Het overlijden van Piet is volgens Hofstra een groot gemis want het was een ontzettend goed mens. "Hij zette zich ook in voor goede doelen, belangeloos. Daar deed hij zijn weer, maar hij zette zich ook privé in. Voor het mooie Friese land, de vogels, de natuur."

Ook Cnossen benadrukt de goedheid van de weerman. "Hij heeft ontelbaar vaak voor mensen klaargestaan. Hij was ontzettend positief en enthousiast."